Меркел: Няма да се кандидатирам за пети мандат, решението ми е твърдо
Секция: Коментари
05 Юни 2020 08:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Меркел: Няма да се кандидатирам за пети мандат, решението ми е твърдо 71% от германците одобряват работата на правителството

/КРОСС/ Канцлерът на Германия Ангела Меркел категорично отхвърли възможността да се кандидатира за пети мандат, независимо от високия ѝ рейтинг във връзка с действията на правителството срещу коронавирусната епидемия.

"Решението ми е твърдо", заяви Меркел пред телевизия ZDF. 65-годишният канцлер планира да се оттегли от поста си в края на идната година. Според допитване по поръчка на другата обществена телевизия - ARD, резултатите от което бяха обявени вчера, 71% от германците одобряват работата на правителството.

Вероятният нов канцлер при победа на ХДС на федералните избори през август 2021 г. ще стане известен в края на тази година - при избора на нов лидер на партията.

Пред ZDF Меркел каза още, че обявеното вчера намаление на ставката на ДДС в Германия от 19 на 16 на сто ще е в сила само до края на годината. Тя обясни, че с намаляването на данъка се цели да се даде само краткосрочен импулс на икономиката, предава БНР.

Канцлерът коментира и социалното напрежение в Съединените щати след смъртта в Минеаполис на чернокожия Джордж Флойд: "Не пожелавам на САЩ да им се случва разделение на обществото. Надявам се вместо това там да се случи обединение. Убийството на Джордж Флойд е ужасно - това е расизъм! И тук имаме расизъм и имаме още много да работим срещу това, но аз вярвам в силата на демокрацията на САЩ и че тя ще се справи с тази трудна ситуация“.