Бюджетната комисия одобри намаляването на ДДС за детските стоки до 9%
Секция: ИКОНОМИКА
05 Юни 2020 09:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бюджетната комисия одобри намаляването на ДДС за детските стоки до 9% Книжните изделия също ще се ползват от по-ниската ставка

/КРОСС/ ДДС за бебешките храни и санитарни материали ще бъде 9%, реши на второ четене бюджетната комисия в парламента, съобщава БНР. Това е предложение на ДПС, което е в добавка на намалената ставка за ресторантьорите и кетъринг услугите.

Книжните изделия също ще се ползват от по-ниската ставка.

На заседанието присъства председателят на комисията Менда Стоянова, която е против диференцирането на ставката. Тя даде подкрепа единствено за детските стоки.

По нейно предложение виното, бирата и алкохолът, сервирани в ресторантите и предоставяни като част от кетъринг услуга, остават с налог от 20%.

Емил Коларов от Асоциацията на заведенията заяви, че това ще е допълнителен удар върху увеселителните заведения и дискотеките.

„Де факто в момента разделяме бранша на две, защото сега ставаме хотелите на 9%, ресторантите на 9%, барчетата и питейните заведения – на 20%“, каза той.

Според ресторантьорите по този начин не е спазена уговорката с премиера Борисов да се помогне на бранша, който е сред най-сериозно засегнатите от коронавирусната епидемия.

„Винаги, когато се тръгне на диференцирана ставка по ДДС, започват разправиите и те тепърва ще предстоят. Не виждам причина акцизни стоки, каквито са високоалкохолните напитки, бирата и виното да бъдат с намалена данъчна ставка. По-добре да им махнем акциза при това положение“, отговори Стоянова.

Диференцираната ставка ще действа до края на следващата година.

За да влязат в сила текстовете, те трябва да бъдат одобрени и от депутатите в пленарна зала.