Чудотворната икона на св. Ефрем Нови идва на 8 юни в Кнежа
Секция: Православие
05 Юни 2020 11:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Чудотворната икона на св. Ефрем Нови идва на 8 юни в Кнежа

/КРОСС/ По случай 160-та  годишнина на храм „Св. Троица” в град Кнежа идва чудотворната икона на свети Ефрем Нови. Това ще се случи на празника Свети Дух на 8 юни (понеделник) в 8 часа.

Иконата ще престои през целия ден в църквата „Св. Троица” за поклонение на вярващите. Свети Ефрем Нови е известен като светецът светкавица, заради бързите чудеса, които се случват по молитвите му.

И в България се случиха много чудеса след молитви пред иконата на свети Ефрем Нови. Мощите идват в Кнежа по покана на настоятелството на храм „Св. Троица” и Община Кнежа.

Свети Ефрем е роден в Трикала през 1384 г. 14-годишен бяга от Трикала, за да не го направят мюсюлманин турските орди и се озовава пред портите на манастира „Благовещение“ в днешния град Неа Макри. 27 години живее в името Господне. Въпреки всичко е заловен от турците и измъчван от тях 8 месеца и половина, а след това умира обесен на дърво с главата надолу със забита в корема факла.

Мощите му са открити точно от монахиня Макария. Паметта му се почита на 5 май, когато е пострадал мъченически, и на 3 януари, когато са открити мощите му.

Преподобномъченик Ефрем Нови Чудотворец е канонизиран през 2011 г. Любовта и милостта на светеца са неизчерпаеми. Някога самият той казал: „Малко преди да дойдат ужасите, ще направя много чудеса, за да повярва светът и да се спаси”.

Чудесата на свети Ефрем се проявяват всекидневно. Много облагодетелствани от него идват отново в светата обител и с вълнение разказват за чудотворните му благодеяния над тях. Свидетелствата за повечето извършени от свещеномъченика чудеса, говорят за мигновения отговор на молитвите.

Над 20 тома са събраните чудеса в манастира „Благовещение“ в Неа Макри. За свети Ефрем се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага за страшни болести като рак, психични разстройства, сърдечни болести.

Миналата година в България бяха донесени мощите на свети Ефрем Нови Чудотворец и те минаха през много градове в страната, като съпътстваха и представяне на книгите на Ангел Бончев за неговия живот и чудеса.