ВАС остави в сила решението на КЗК за концесионер на летище София
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Юни 2020 16:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ВАС остави в сила решението на КЗК за концесионер на летище София

/КРОСС/ Върховният административен съд остави в сила решението на Комисията за защита на конкуренцията от 14 ноември 2019 г., съобщиха от съда.

С него е потвърден изборът от Министерството на транспорта, информационните съобщения и технологии на концесионер на летище София, с което за изпълнител е определен консорциум „Соф кънект“.

Административно дело беше образувано по касационни жалби на трима от участниците в процедурата за избор на концесионер на софийското летище. Това са консорциум „Витоша“; консорциум между "Еърпортс Де Пари" ЕС.ЕЙ и "ТАВ Хавалиманларъ холдинг" А.Ш.“, както и участникът "Фрапорт България".

Съдът е приел, че КЗК е осъществила дължимия контрол по законосъобразност и се е произнесла в рамките на проучването, което е регламентирано в Закона за концесиите.

Тричленният състав на ВАС е установил също, че правилно КЗК не е открила нарушения при провеждане на процедурата, а също и несъответствия между офертата на спечелилия участник и документацията за възлагане на концесията.

Върховните съдии приемат, че КЗК е извършила дължимата проверка по законосъобразността на действията на министъра на транспорта, информационните съобщения и технологии както в процедурата за допускането до участие, така и по отношение на съответствието на определения за концесионер консорциум с критериите за възлагане на концесията, посочени в техническата документация.