Спасиха забулена сова след сигнал
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Юни 2020 19:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спасиха забулена сова след сигнал

/КРОСС/ Експерти от Дирекцията на природен парк "Сините камъни“ реагираха незабавно след получен сигнал за намерена птица в беда, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

Совата е намерена в рамките на град Сливен от гражданин, който сигнализирал дирекцията на парка. При пристигането на място експертите установили, че това е Забулена сова (Tyto alba). Птицата е била омаломощена, след като се блъскала в прозорец. След първоначален оглед не са установени външни рани. След оказаната първа помощ, общото й състояние е подобрено, след което служителите на парковата дирекция са я изпратили в Спасителния център за диви животни – гр. Стара Загора.

Забулената сова (Tyto alba) е средно голяма нощна граблива птица. Оперението ѝ е много фино, предимно в пастелни цветове, с бяло було. Ловува нощем, след като напълно се стъмни.

Защитен вид, включен в Червената книга на Република България. Гнезди предимно в Югоизточна България, в хралупи на дървета, често и в изоставени постройки. Снася от 3 до 8 яйца през март-април, но при неблагоприятни условия отглежда само 1-2 малки.

Забулената сова се храни предимно с дребни гризачи затова е изключително полезна птица. Често се заселва в хамбари със зърно, където ловува голям брой мишки.

"Това не е първият получен сигнал за намерени диви животни в ДПП "Сините камъни““, коментират специалистите от парковата дирекция. "Често граждани позвъняват за намерени костенурки, защитени видове птици, а при по – студено време и за бедстващи щъркели“.

Експертите обръщат внимание на гражданите, че когато става въпрос за спасяване на бебета-птици, на първо място трябва се има предвид, че не всеки случай се отнася за бедстващ екземпляр. В настоящия период малките на птиците се учат да летят самостоятелно и често падат от гнездата.