Събота – ден на протести в столицата
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Юни 2020 08:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Събота – ден на протести в столицата

/КРОСС/ Три протеста и една демонстрация ще се състоят в съботния ден в столицата.

Протестите са организирани в социалните мрежи. От 10 до 23 ч. на пл. „Народно събрание“ ще има демонстрация, озаглавена във Facebook „Грамада „Проклети да сте!“ Срещу олигархичния цинизъм на Алепу.

На 6 юни в държави по целия свят ще се състои международен протест срещу въвеждането на 5G-технологията. В България също ще има протести на 6 юни 2020 г. в градовете София, Русе, Добрич и вероятно в други градове, организирани от групата Stop5GBulgaria. Протестите във всички български градове са от 11.30 ч. до 12.30 ч., с последваща подписка. В София протестът ще се състои на площад „Народно събрание“ от 11.30 ч., съобщиха организаторите.

Те разпространиха текста на подписката на Национална гражданска инициатива “Стоп 5G в България, защото здравето е по-важно”:

„Ние, долуподписаните, искаме Народното събрание на Р. България да приеме решение за налагане на Мораториум върху експериментирането, изграждането и въвеждането в експлоатация на телекомуникационно оборудване, работещо по стандарт 5G на територията на Република България. Действието на този мораториум да бъде в сила до предоставянето на неоспорими резултати от международно приети eкспериментални, епидемиологични и други научни изследвания, доказващи липса на вредно биологично въздействие при кратковременна и хронична експозиция от радиочестотно излъчване по стандарт 5G върху хората и заобикалящата ни природа – животни, насекоми, растения и др.“, заявяват протестиращите.

Български родителски централен комитет и родители на пострадали от ваксини деца организират в София протест за отпадане на задължителния характер на ваксините в България. Протестът цели промяна на действащата нормативна уредба за имунизациите в България и извеждане на правото на българските граждани на свободен информиран избор, при осъществяване на тази медицинска интервенция. Малко известен факт е, че фармацевтичното лоби си е извоювало правото ваксините да не се подлагат на проверки за качество, защото те не се водят в групата на лекарствата, според протестиращите. Недоволните родители ще протестират пред Министерски съвет в 12 ч.

На бул. Витоша от 16 ч. ще се състои протест „Не на расизма и полицейското насилие. Солидарност с ромите!“. Събитието е организирано във фейсбук от „Български майки против фашизма, расизма, ислямофобията и хомофобията“.