Борисов вижда "подпорната стена" на Алепу като местообитание на птици
Секция: ПОЛИТИКА
06 Юни 2020 08:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов вижда "подпорната стена" на Алепу като местообитание на птици

/КРОСС/ "Четириетажната постройка на плажа Алепу, която засега строителният контрол вижда като подпорна стена, може да стане "чудесно местообитание" за птици", обяви в предаването "Панорама" по БНТ премиерът Бойко Борисов.

В собствен стил обяви, че е звъннал преди предаването на директора на ДНСК да го слуша внимателно какво ще каже в предаването след като му е "доложил", че строителството е първи етап на подпорна стена, а вторият - курортен комплекс, който с огромна степен на вероятност няма да се строи.

"Сиреч, ако това е подпорната стена и вие ме убеждавате и всички българи, че тези кутийки там не са хотел, това ще стане прекрасно местообитание на птички, на животни, на прелетни птици, прекрасна подпорна стена с гнезда. Нали не е хотел, значи спираме го на този етап, спряно е свлачището и едно прекрасно местообитание за птици", обяви Борисов.

Вчера се разбра, че проверката на ръководството на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), пратена от премиера Бойко Борисов, не е открила нарушения при строежа в местността Алепу край Созопол. Заключенията на проверяващите са, че съоръжението с паралелепипеди, приличащи на стаи, е "конструкция, играеща роля на брегоукрепване", а предвидените асансьорни шахти увеличават здравината. Това съобщи пред Нова телевизия шефът на ДНСК арх. Иван Несторов.

На въпрос дали и този случай не е на принципа "ако мине - мине", той реагира: "Как ако мине, то не може да мине. Кое е минало та да мине и това?"

Обяви, че строителството е отпреди години, "когато нас въобще не ни е имало, аз още съм марширувал по плаца. Това е 2001 г., напомням вижте кои са тогава", обяви Борисов.

Няма публично известни данни строежът да е от 2001 г., когато на власт дойде НДСВ и в чието правителство като главен секретар се включи самият Борисов.

Теренът, върху който в момента строи "Главболгарстрой", е бивш общински имот (29 дка изоставени ниви), които според разследване на "Бивол" са апортирани през 2009 г. в компанията "Алепу вилидж" срещу 34% от капитала му. Земята е оценена на 1.22 млн. лв., или по 40 лв. на кв.м.

През 2007 г. имотът е окрупнен с допълнителни общински терени, за които "Алепу вилидж" плаща допълнителни 1.3 млн. лв. По предложение на тогавашния кмет на Созопол Панайот Рейзи в края на 2008 г. общинският дял в дружеството е продаден на офшорното дружество "Новастар холдинг". Борисов става премиер през 2009 г., а преди това е главен секретар на МВР при кабинета "Сакскобургготски" от 1 септември 2001 г.

На 10 септември 2018 г., когато на власт е правителството на ГЕРБ, е издадено е строително разрешение за укрепване на свлачище и строеж на курортен комплекс на Алепу.