Американската столица в очакване на поредния ден на протести
Секция: СВЯТ
06 Юни 2020 09:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Американската столица в очакване на поредния ден на протести

/КРОСС/ Хиляди се очакват да се стекат по улиците на американската столица Вашингтон, за да се включат в демонстрация срещу полицейското насилие.

В очакване на протестиращите улици в централната част ще бъдат затворени за автомобили в шест часа сутринта местно време.

В писмо до президента Доналд Тръмп кметът на Вашингтон Мюриел Баузър поиска изтегляне на военното присъствие от столицата, след като по-рано беше изпратена военна полиция в отговор на протестите.

Военизираната ответна реакция доведе до остри критики с довода, че така ситуацията се влошава.

Катализатор за демонстрациите бе смъртта на Джордж Флойд - невъоръжен афроамериканец, който загина по време на арест в Минеаполис.

Междувременно в знак на солидарност с протестиращите в петък Баузър преименува улица в близост до Белия Дом като я нарече Black Lives Matter Plaza.

Именно там в следобедните часове в отсъствие на гвардейци и федерална полиция стотици, сред които танцьори и просто празнуващи хора на фона на музика създадоха фестивална атмосфера.

Същевременно беше съобщено, че полицията в  американския град Минеаполис няма повече да използва методи за задържане с притискане на  артерии, като това, което направи полицаят, причинил смъртта на Джордж Флойд миналия месец.

Това е решение на градския съвет в Минеаполис.  Губернаторът на Калифорния заяви, че слага край на обучението в подобни техники.

Полицаят  Дерек Човин и тримата му колеги , наблюдавали как той притиска врата на Флойд, са обвинени в убийство.