Масовото разпространение на Ковид-19 идва от големи социални събития?
Секция: Анализи
06 Юни 2020 11:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Масовото разпространение на Ковид-19 идва от големи социални събития? 20% от заразените с коронавирус са отговорни за 80% от случаите

/КРОСС/ Все още не се знае достатъчно за това как се разпространява коронавирусът. В първите дни на пандемията един заразен с Ковид-19 бързо можеше да зарази повече от двама души. В хода на борбата с вируса това число значително намаля в повечето страни.

Но сега ново изследване от учените в Хонконг твърди, че всъщност много малко хора предават вируса на други, пише dnes.bg.

Според група от епидемиолози едва 20% от заразените с коронавирус са отговорни за 80% от случаите на Ковид-19. 70% от болните обаче не са заразили никого, а масовото разпространение на вируса идва главно от големи социални събития.

"Това е картината на заразата, която имаме сега. Супер разпространяването по време на събития е много по-често, отколкото предполагахме. Тези данни могат да помогнат на властите да вземат по-добри мерки, с които да се спре предаването на вируса по време на масови събирания", казва  Бен Коулинг, един от съавторите на проучването, пред Business Insider.

В основата на епидемиите почти навсякъде по света стои едно масово събиране. В България това бе юбилей, в Южна Корея бе събиране в църква, където се заразиха 43 души. Във Вашингтон певец в хор зарази 53 други. В Ню Йорк един адвокат предава вируса на 100 души от своето обкръжение.

За да изготви проучването си, Коулинг събира данните за 1000 случая на Ковид-19 в Хонконг за периода от 23 януари до 28 април. Близо 350 от случаите са станали по време на масови събирания на обществото, голям процент са и случаи, внесени от други страни. Повече от половината заразени са свързани с едва 6 случая на "супер предаване" на болестта в Хонконг.

За "супер разпространител" на болестта се води човек, който заразява повече хора, отколкото би трябвало да зарази един носител на вируса. При Ковид-19 един болен може да прехвърли вируса на 2 или 2,5 други. Но според проучването в Хонконг, "супер разпространителите" са предали вируса на два пъти повече хора. Така едва 20% от заразените са отговорни за 80% от случаите там.

Останалите 20% от общият брой на болните от Ковид-19 е причинен от  хора, предали вируса на още един човек, главно в собственото си домакинство.

"Може би си мислите, че случаите в Хонконг са прекалено малко, за да се бъде представително, но ние вярваме в обратното", казва Коулинг пред NY Times. Правилото 80-20 се среща и при други болести, в които 20% от населението заразява останалите 80%. Подобно е разпространението и на маларията.

Други изследвания твърдят, че процентът е по-малък. Според Лондонския колеж по хигиена и тропична медицина, 10% от заразените са отговорни за разпространяването на вируса сред останалите 80%. Учените в Израел откриват, че едва 200 от всички случаи са отговорни за плъзването на коронавируса при останалите 80%. Подобно проучване има и в Китай. Според него между 8 и 9% от заразените с Ковид-19, са предали болестта на останалите 80%.