Кантарджиев: Казваха, че лъжем за жертвите на COVID-19, а те се оказаха повече
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Юни 2020 12:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кантарджиев: Казваха, че лъжем за жертвите на COVID-19, а те се оказаха повече

/КРОСС/ "101 дни данни се събираха данните за болни от коронавирус, както това се прави за инфекциите 60 години в нашата страна - по телефон, факс, бързи съобщения, РЗИ. Сега Министерство на здравеопазването направи Информационната система, но тя откри греши, докато свикнат колегите". 

Така обясни хаоса и разминаванията с данните за заразените и починалите от COVID-19 в нашата страна националният здравен инспектор д-р Тодор Кантарджиев пред БНТ.

Той бе категоричен: "Да, има разлики, но никой не искаше да скрие информация. И оказа се - обвиняваха ни, че нарочно увеличаваме броя на починалите, за да има страх, а сега се оказа обратното, че има 12 повече жертви".

Специалистът обясни, че хората наистина умират от коронавирус, защото дори да имат придружаващи заболявания, с тях е можело да живеят още 10 години.

"Никой в Националния щаб не е карал да се пише, че хората са умрели от коронавирус", каза Кантарджиев.

Какво ще става в бъдеще

Ако има тенденция за повишаване на заболяваемостта или клъстъри, ако се запълнят болниците и интензивните отделения - така ще се преценява какви да са стъпките спрямо мерките занапред, обясни д-р Тодор Кантарджиев.

Той бе категоричен, че никой не е казвал, че е "свършило". Щабът получил данни, че има положителни тенденции и след анализ на експерти има информация, че 10 души вече ще заразяват от 8 на 5 души.

Кантарджиев коментира и справянето на българите с мерките - по думите му 90% били интелигентните хора и са постъпили съвестно и ще продължат и занапред да се пазят с маски, дистанция.

Здравният инспектор обясни и каква е причината за върнала се висока заболяваемост в Северна Македония - религиозните празници.

Такава била причината и за новото огнище в град Сърница, където имало събрания заради Байрама.

Той съобщи, че след седмица ще има картина колко хора в България са прекарали коронавируса на база на изследването на групата хора в Пловдив.

В заключение д-р Кантарджиев коментира острите изказвания на д-р Атанас Мангъров: "Когато не носиш никаква отговорност и не трябва да пазиш име на институция и да отговаряш за гражданите, може да си говориш колкото искаш".