Тръмп: Свидетели сме на обрат в американската история
Секция: СВЯТ
06 Юни 2020 13:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тръмп: Свидетели сме на обрат в американската история

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че страната е преминала през най-лошото от пандемията и американската икономика е започнала да се отърсва от кризата, предизвикана от Covid-19. В изявлението си американският президент коментира новите данни, показали, че са създадени 2 милиона и половина нови работни места през май.

Департаментът на труда в САЩ отчете неочакван спад в безработицата  за миналия месец  - от 14,7 на сто през април, тя е намаляла на 13,3 през май.

„Смачкахме всички очаквания за размера на безработицата - прогнозата бе за над 20%, вместо това тя спадна до малко над 13 на сто. Днес, ако се замислите, е може би най-великият обрат в американската история, но няма да спре дотук  - обратът ще продължи“, изтъкна американският държавен глава.

Според Тръмп икономиката ще си върне бързо растежа. Той обеща да фокусира ресурсите за защита от коронавируса на населението, което е в най-висок риск.

За протестите Тръмп отново призова губернаторите да изпратят Националната гвардия, а в изявлението си спомена и починалия при арест афроамериканец Джордж Флойд:

„Всички видяхме какво стана миналата седмица и не можем да позволим повече това. Надявам се, че Джордж ни от гледа отгоре и си казва, че големи неща се случват в тази страна. Това е голям ден за него и за всички нас, за равноправието - това е , което нашата Конституция изисква и всичко, което е нашата държава“.

Споменаването на Джордж Флойд предизвика остър коментар от Джо Байдън, който спечели вече достатъчно делегати, за да бъде номиниран за кандидат-президент от Демократическата партия. По думите на Байдън, коментарите на Тръмп са достойни за презрение.

От предизборния щаб на Тръмп уточниха, че президентът е говорел за националния диалог след смъртта на Флойд и убеждението, че всички трябва да са равни пред закона.