Разследване: Разливът в Сибир е причинен от щети от климатичните промени
Секция: Русия
06 Юни 2020 13:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разследване: Разливът в Сибир е причинен от щети от климатичните промени Според разследващите топенето на трайно замръзнала земя е в основата на мащабния разлив в региона

/КРОСС/ Изтичането на 20 хил. тона дизел (близо 150 хил. барела) от резервоар в дълбокия Север на Русия е причинено от нанесените щети от топенето на трайно замръзнала земя, сочи разследването до момента. Това е последният сигнал за катастрофалните последици от климатичните промени в Арктика, съобщава Bloomberg.

“Цели градове и пътища са построени върху трайно замръзнала земя“, обяснява Гуидо Гросе, научен сътрудник в базирания в Германия институт „Алфред Вегенер“. „Когато трайно замръзналата земя се затопля, ледът дълбоко под повърхността, който е бил там от хиляди години, започва да се топи. Това води до загуба на стабилност и има въздействие върху инфраструктурата“, уточнява той.

Когато температурата на Северния полярен кръг се повишава с два пъти по-голяма от средните за света нива, тази земя започва да се топи, което причинява пукнатини по пътищата и сградите. Близо половината от Русия, която е най-голямата държава по площ в света, е покрита с трайно замръзнала земя.

Още от времето на Съветския съюз учените в региона са разработили начини за размразяване на повърхността в случаите, когато е застрашена структурната стабилност. Но те изостават от Северна Америка, която се подготвя за бъдеще без наличието на трайно замръзнала земя.

Населението в много от селищата в северния регион на Русия намалява, тъй като много хора напускат заради тежките условия и икономическата изолация. Град Воркута – третият по големина град Арктика, където е бил разположен най-големият лагер за политически затворници в СССР, създаден от Йосиф Сталин, загуби повече от половината си население след разпадането на Съветския съюз.

Руската MMC Norilsk Nickel PJSC е компанията майка на електроцентралата, която е отговорна за разлива. Президентът Владимир Путин отправи критики срещу собственика на компанията Владимир Потанин, че не е успял да модернизира 30-годишния танк преди разлива и нареди на властите да направят разследвания на всички подобни съоръжения в страната.

Разливът, който според Потанин ще струва на компанията 10 млрд. рубли (146 млн. долара), е най-големият досега в Арктика, изчисляват от Geenpeace.