Бразилия изтри данните за случаите на Covid-19 от правителствения уебсайт
Секция: СВЯТ
07 Юни 2020 08:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бразилия изтри данните за случаите на Covid-19 от правителствения уебсайт

/КРОСС/ Бразилия премахна данните за заболеваемостта от Covid-19 от правителствения уебсайт на фона на критиките за начина, по който президентът Жаир Болсонаро се отнася към епидемията.

Министерството на здравеопазването заяви, че сега ще отчита само случаите на заразени и смъртните случаи през последните 24 часа, без вече да дава обща цифра, както повечето страни. Ведомството само посочи, че през последното денонощие има 27 075 нови случая, 904 починали и 10 209 излекувани.

Решението беше остро критикувано от журналисти и членове на Конгреса на страната.

Президентът Болсонаро заяви, че натрупаните данни са премахнати, защото не отразяват настоящата картина. Крайнодесният лидер често е подложен на критики, че отхвърля препоръките на СЗО за налагане на блокади и рестриктивни мерки за овладяване на заразата. В петък той заплаши, че ще изтегли страната си от Организацията като я обвини, че е партийна и политическа.

Бразилия е страната с втория най-голям брой случаи в света и наскоро регистрира повече нови смъртни случаи от всяка една друга държава в света. В Латиноамериканската държава има повече от 640 000 потвърдени инфекции, но се смята, че броят им е много по-голям поради недостатъчен брой тестове.

Починалите са над 35 000 души, което е третия най-голям брой смъртни случаи в света.