Кетогенната диета - оръжие в борбата със затлъстяването?
Секция: Здраве
07 Юни 2020 08:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кетогенната диета - оръжие в борбата със затлъстяването? Въпреки широката си популярност кетогенната тя остава спорен въпрос в медицинската и научната общност

/КРОСС/ Кетогенната диета представлява нисковъглехидратна диета, която е широко използвана в борбата със затлъстяването. Тя е и алтернативен допълнителен начин за доставяне на енергия от кетонови тела (водоразтворими молекули) кaто се преобразуват в тялото.

Последните научни изследвания подчертават, че кетогенната диета е обещаваща стратегия за лечение при затлъстяване, диабет и сърдечна дисфункция. Също така, проучванията подкрепят кето добавките като потенциално решение за осигуряването на устойчиви източници на енергия, която е необходима за тренировъчните режими, пише puls.bg.

Въпреки широката си популярност кетогенната диета остава спорен въпрос в медицинската и научната общност. Изследванията показват, че минаването на кетогенната диета може да доведе до неочаквани странични ефекти, включително променени липидни профили в кръвта (триглицериди, общ холестерол, нископлътностни и високоплътностни липопротеини, носещи холестерол), нарушения на глюкозната хомеостаза, повишена мастна тъкан, умора и стомашно-чревен дистрес (коремни спазми, образуване на газове, оригване, киселини в стомаха).

Кетогенната диета е нисковъглехидратна, високомазнинна, умерено протеинова диета, която обикновено доставя приблизително 80% калории от мазнини, 15% калории от протеини и 5% калории от въглехидрати.

Има и ранни проучвания, които показват, че кетогенната диета може да е от полза за някои видове рак, болестта на Алцхаймер, епилепсия и други заболявания. Здравословни храни при кетогенна диета може да включват голямо разнообразие от продукти.

Морската храна - рибата и мидите са много благоприятни при кето храненето. Сьомгата и други риби са богати на витамини от група В, калий и селен, но практически бедни на въглехидрати. Въпреки това въглехидратите в различните видове миди варират. Например, докато скаридите и повечето раци не съдържат въглехидрати, други видове миди съдържат.

Сьомгата, сардините, скумрията и други тлъсти риби са много богати на омега-3 мастни киселини, за които е установено, че понижават нивата на инсулин и повишават инсулиновата чувствителност (способността на тялото да регулира кръвната захар чрез отделяне на инсулин) при хора с наднормено тегло. В допълнение, честият прием на риба е свързан с намален риск от много болести и подобрено психично здраве.

Някои зеленчуци като кръстоцветните - зеле, броколи и карфиол са с ниско съдържание на въглехидрати, но с високо съдържание на много хранителни вещества, включително витамин С и минерали.