ЧЕЗ и "Надежда и домове за децата" подпомагат уязвими семейства за подпомагане на уязвими семейства с деца
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Юни 2020 10:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЧЕЗ и "Надежда и домове за децата" подпомагат уязвими семейства за подпомагане на уязвими семейства с деца

/КРОСС/ Поемане на сметките за ток до края на годината и подмяна на стари електроуреди с енергийно ефективни са част от съвместната инициатива „Заедно можем всичко“.

ЧЕЗ в България и „Надежда и домове за децата – клон България“ стартират „Заедно можем всичко“ – кампания за подпомагане на уязвими семейства с деца за преодоляване на негативните последствия на пандемията от коронавирус и прилагането на мерки за ограничаването й.

В рамките на кампанията ЧЕЗ поема заплащането на сметките за ток до края на годината на социално слаби семейства, чието състояние се е влошило още повече в резултат на пандемията. Семействата са от населени места в областите Видин, Враца, Плевен, София област и столицата. Част от съвместната инициатива е и подмяната на стари електроуреди, ползвани от тези семейства, с нови, енергийно ефективни.

ЧЕЗ и „Надежда и домове за децата – клон България“ обединяват усилия като партньори, за да докажат за пореден път, че ефективността от прилагането на социално отговорни бизнес практики в кризисна ситуация зависи от адекватното им и своевременно осъществяване.

Пандемията от корона вирус засегна сериозно всички аспекти на общественото икономическо и културно развитие в световен, национален и регионален мащаб. Преодоляването на негативните последствия, предизвикани от пандемията и прилагането на мерки за ограничаването й, е отговорност не само на законодателната и изпълнителна власт, а и на бизнеса, обществото и отделните граждани. 

Кампанията „Заедно можем всичко“ е част от прилаганата от ЧЕЗ в България дългосрочна стратегия за корпоративна социална отговорност, чиито основни приоритети са свързани с подпомагане на местните общности, образованието и развитието на младите хора, опазването и грижата за околната среда, енергийната ефективност.

До момента ЧЕЗ е подкрепила с 1 милион лева над 120 обществено полезни инициативи в тези области. В ситуация на извънредна обстановка от изключително значение за ЧЕЗ в България е навременното подпомагане на местните общности и особено на уязвимите им членове в усилията им за справяне с отрицателното въздействие на последствията от пандемията върху начина на живот, работа, обучение, социални връзки. 

„Надежда и домове за децата – клон България“ е част от „Надежда и домове за децата“/Hope and homes for children, неправителствена организация, създадена от Марк и Каролин Кук през 1994 г. с цел прекратяване на практиката за отглеждане на деца в институции, намаляване на риска от изоставяне чрез развиване на набор от превантивни и подкрепящи услуги за семействата и децата.

„Надежда и домове за децата“ подпомага реформирането на системите за закрила и грижа за децата в 10 страни от Централна, Източна Европа и Африка. Моделите на Активна семейна подкрепа и Областен координационен механизъм по деинституционализация, са признати от УНИЦЕФ, Световната здравна организация и Министерството на труда и социалната политика за най-добра световна практика.

От 12 години „Надежда и домове за децата – клон България“ подпомага уязвими семейства в страната чрез прилагане на модела на активна семейна подкрепа за преодоляване на семейни кризи с цел подобряване благосъстоянието и намаляване на риска от изоставяне на деца.

Информация за инициативата „Заедно можем всичко“ може да се намери на сайтовете на партньорите: www.cez.bg и www.hopeandhomesbg.com, както и във фейсбук профилите @cezelectrobg, @www.cez.bg и @hopeandhomesbg.