Италия и Испания в писмо до ЕС: Отворете границите
Секция: СВЯТ
07 Юни 2020 11:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Италия и Испания в писмо до ЕС: Отворете границите

/КРОСС/ Премиерите на Италия и Испания – двете държави-членки на Европейския съюз, които пострадаха най-много от пандемията от коронавируса, изпратиха съвместно писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с искане границите им да бъдат отворени, предаде МИА.

“Не искаме никакви отстъпки, всичко трябва да е съобразено с обстановката в двете страни, но е необходимо да се разсее възприятието у хората, че все още има “заразени” страни. Важно е да се покаже, че е възможно да се пътува безопасно както в Италия, така и в Испания”, пишат Джузепе Конте и Педро Санчес в писмото си до председателя на ЕК.

Отварянето на вътрешните граници в рамките на ЕС трябва да се извършва координирано, да се избягва дискриминация, и да е основано на една обща, прозрачна и ясна епидемиологична обстановка с ясни критерии в нея, настояват още двамата премиери.

Еврокомисарят по вътрешните работи Джава Джонсън съобщи, че границите в рамките на ЕС ще бъдат отворени до края на юни, въпреки че множеството страни ги отварят самостоятелно още на 15 юни.

Германия ще отвори границите си с Италия в следващите дни, а и до десет дни Швейцария ще отвори своите граници.