На Свети дух отдаваме почит на загиналите за свободата на Македония
Секция: Православие
08 Юни 2020 11:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На Свети дух отдаваме почит на загиналите за свободата на Македония

/КРОСС/ На 8 юни православните християни почитат Свети дух - едно от трите лица на Светата Троица. В светския календар на българите този църковен празник се отбелязва и като Ден на загиналите за свободата на Македония, предаде репортер на БГНЕС.

За този ден историците казват, че отбелязването му води началото си от 1923 г., а в причина за това се превръща годишнината от смъртта на воеводата-поет Любомир Весов, загинал в битка със сръбски четници година по-рано. Инициативата идва от Македонската студентска организация „Вардар", в чието ръководство от създаването ѝ през 1920 г. влиза и самият Весов. Заедно с него, на този ден се отдава почит на паметта и на друг воевода - Илия Кушев.

През 1927 г. всички бежански организации в София вземат единодушно решение Свети дух да бъде Ден на Македония. През първите години в столицата ни се провеждат мащабни шествия, с участието на десетки хиляди души.

След дълга 50-годишна пауза по времето на Социализма, в наши дни денят се отбелязва далеч по-скромно, едва в няколко отделни организации.

На този ден трябва да преклоним глави и да отдадем синовна почит пред душите на всички българи, остави ли костите си по бойните полета и загубили живота си за свободата на своите сънародници от Македония.