Коронавирусът прониква в клетката на мозъка, използвайки белтък
Секция: Здраве
08 Юни 2020 18:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Коронавирусът прониква в клетката на мозъка, използвайки белтък

/КРОСС/ Европейски молекулярни биолози установиха, че коронавирусът прониква в клетката на мозъка, използвайки белтъка невропилин-1, съобщава ТАСС.Агенцията цитира проучване, публикувано в електронната библиотека bioRxiv.

"Получихме първите доказателства , че новият коронавирус може да проникне в мозъка не само чрез рецептора ACE2, но и чрез невропилин-1. Този белтък се изработва от всички нервни клетки на обонятелния епител и по всяка вероятност служи за главна врата за проникване в нервната система", пишат изследователите.

Екипът на проф.Микаел Симонс от Мюнхенския технологичен институт в сътрудничество с френски колеги разгледал обстойно какви видове клетъчни рецептори могат да взаимодействат с коронавируса.

Подобни свойства се оказало че притежават два белтъка - невропилин-1 и невропилин-2. Те се срещат в големи количества на повърхността на някои видове нервни клетки, в това число и в обонятелните рецептори на носа.

Биолозите направили своеобразни"отливки" на коронавируса, съдържащи в себе си светещи молекули и с тях заразили клетъчни култури, изработващи невропилин-1, но без да произвеждат белтъка ACE2, който досега се смяташе за главния "проводник" на SARA-CoV-2 в организма.

Опитите доказали, че вирусът действително прониквал в клетките, използвайки невропилина. Учените успели да преустановят това проникване, като блокирали работата на въпросния белтък, използвайки синтетични антитела.