Комисията по транспорт на ЕП одобри реформата в автомобилния транспорт
Секция: ИКОНОМИКА
09 Юни 2020 10:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Комисията по транспорт на ЕП одобри реформата в автомобилния транспорт

/КРОСС/ Снощи комисията по транспорт на ЕП подкрепи споразумението с европейските министри за важна реформа на сектора на автомобилния транспорт.

Изменените правила за командированите превозвачи, времето за почивка на превозвачите и по-стриктните правила за каботаж (временно превозване на стоки от превозвачи, установени извън приемащата държавата членка), имат за цел да прекратят нарушенията на конкуренцията в транспортния сектор и да предоставят по-добри условия за почивки на превозвачите.

По-добри работни услови за шофьорите


• Новите правила ще помогнат за гарантирането на по-добри условия за почивка на превозвачите и ще им позволят да прекарват повече време у дома.
• Предприятията ще трябва да организират разписанията си по такъв начин, че международните превозвачи да имат възможност да се прибират у дома на редовни интервали (на всеки три или четири седмици в зависимост от работния график).
• Задължителната почивка в края на седмицата, известна като редовната седмична почивка, не може да бъде взета в кабината на превозното средство. Ако тази почивката се взема извън дома, то настаняването трябва да бъде платено от компанията.


По-справедлива конкуренция и борба с незаконните практики
• Тахографите на превозните средства ще се използват за регистрация на преминаването на граници, с цел борба с нарушената.
• Съществуващите лимити за каботаж остават в сила (три операции в рамките на седем дни)
• С цел предотвратяване на системния каботаж, ще се въведе „срок на прекъсване" от четири дни преди извършването на по-нататъшни каботажни операции в рамките на същата държава със същото превозно средство.
• За справяне с проблема с т. нар. фирми „пощенски кутии", транспортните дружества ще трябва да провеждат значителна част от дейностите си в държавата на регистрация. Новите правила също ще изискват връщането на камионите в държавата на оперативния център на компанията на всеки осем седмици.
• Тъй като все по-често се използват микробуси за предоставянето на международни транспортни услуги, леките търговски превозни средства над 2,5 тона също ще трябва да отговарят на нормите на ЕС за транспортни оператори и ще трябва да бъдат оборудвани с тахограф.

Ясни правила за командироването на шофьорите
• Новите правила за командироването на превозвачи ще дадат ясна правна рамка с цел предотвратяване на на различни национални подходи и гарантиране на справедливо заплащане за превозвачите.
• Правилата за командироване ще се прилагат върху каботажните и трансграничните операции, с изключение на транзит, двустранните операции и двустранните операции с едно допълнително натоварване или разтоварване във всяка посока (или нула на отиване и две на връщане).