Издатели: 9% ДДС за книгите трябва да е за постоянно
Секция: КУЛТУРА
09 Юни 2020 18:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Издатели: 9% ДДС за книгите трябва да е за постоянно

/КРОСС/ Спадът на продажбите на книги е между 50% и 70% за периода на извънредно положение в страната, показват резултатите от проучване, проведено от браншовата организация Асоциация „Българска книга" сред книгоиздатели и книготърговци.

Асоциация „Българска книга", единствената организация на книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти в страна, проведе анкета сред своите членове в края на месец май, за да установи и конкретизира щетите върху книгоиздателския бранш в условията на епидемията на Covid-19. Анкетата показа основните проблеми в сектора.

За периода март - май тази година спадът при продажбите на книги е между 50% и 70% в сравнение със същия период за 2019 година. За същия период близо 30% от анкетираните не отчитат ръст в онлайн продажбите. А за тези издатели и кноготърговци, които отчитат ръст в онлайн продажбите на книги, той далеч не е достатъчен да компенсира общия спад. Според над 40% от респондентите в анкетата ключова причина за спада в продажбите е затварянето на книжарниците и печатниците, които преустановиха дейност за над 30 дни. В допълнение, 60% от участниците в проучването посочват, че са имали просрочени плащания със съответните контрагенти.

Друг акцент сред резултатите от проучването, обхванало 83 респондента, от които - 80,5% издатели, 15,9% издатели и книготърговци и 3,7% книгоразпространители, е отлагането на планираните нови заглавия и допечатки сред над 60% от издателите. Те се равняват на между 20% и 30% от общо планираните книги за издаване през текущата година. Това резултира както върху приходите, така и върху устойчивостта на сектора в дългосрочен план.

Друг отзвук от кризата с Covid-19 в бранша е освобождаването на персонал - над 50% от анкетираните посочват, че се е наложило да освободят служители, назначени в техните фирми. Но освен това спецификата на книгоиздаването предполага и работа с професионалисти от свободните професии - преводачи, редактори, коректори, дизайнери, илюстратори, художници, рецензенти. Спирането на книгоиздателските процеси се отразява пряко и на тяхната заетост.

В писмо до министъра на културата Боил Банов засегнатите от книжния бранш искат и подпомагане. Предложените мерки включват настояването намаляването на ДДС на книгите да се превърне в постоянна мярка, а също така с намалена ставка да се облага и доставката на услуги по отпечатването на книги; въвеждането на механизми за институционално финансиране на библиотечните фондове, което би могло да бъде постигнато чрез приемането на Стандарта за библиотеките; разработването на механизъм за специална финансова подкрепа на книжарниците в малките населени места.

От Асоциация „Българска книга" подчертават, че подкрепя предложенията на Европейската федерация на книгоиздателите и на Федерацията на европейските и международните книготърговци, които бяха изпратени до европейските министри на културата и еврокомисар Мария Габриел, а именно - въвеждане на книжни ваучери, с които читателите да могат да закупуват книги в книжарниците, и програми за финансиране обогатяването на книжните фондове на обществените институции.