Палеонтолози откриха останки на жаба на 2 милиона години
Секция: Наука
09 Юни 2020 19:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Палеонтолози откриха останки на жаба на 2 милиона години

/КРОСС/ Палеонтолози от Аржентина са открили фосилизирани останки на жаба, обитавала централната част на страната преди около 2 милиона години, предаде Франс прес, позовавайки се на Агенцията за популяризиране на науката към Университета на Матанса.

"Все още знаем твърде малко за праисторическите жаби и крастави жаби. Тези твари са особено чувствителни към промени в заобикалящата среда, така че са важен източник на информация за разбиране на климата в миналото", казва Федерико Анолин, изследовател от аржентинския Природонаучен музей.

Фосилът е открит на дълбочина 44 метра по време на разкопки за кладенец в Сан Педро, на 180 километра северно от столицата Буенос Айрес.
Палеонтолозите са се натъкнали на миниатюрен хумерус (раменна кост) от жаба, различна от краставите и дървесните жаби.

Изследователят обяснява, че въпреки дребния му размер, специалистите са успели да идентифицират фосила, тъй като безопашатите земноводни - разред, към който спадат жабите и краставите жаби, имат уникална свързваща структура в края на хумеруса. Благодарение на нея те са притежавали изключителна ловкост на движенията и бързите подскоци.

"Откриването на нов вид земноводно от края на плиоцена-началото на плейстоцена е от важно значение за аржентинската палеонтология", отбелязва Федерико Анолин.