Луната Титан се отдалечава от Сатурн с десет сантиметра годишно
Секция: Наука
10 Юни 2020 08:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Луната Титан се отдалечава от Сатурн с десет сантиметра годишно

/КРОСС/ След десетилетия изследвания на Титан - луната на Сатурн, учени установиха, че тя се отдалечава от планетата почти сто пъти по-бързо, отколкото се смяташе досега - с около десет сантиметра на година, съобщи "Дейли мейл".Титан се намира на 1 221 492 км от планетата, но новите данни на изследователите сочат, че тя е била доста по-близо преди четири милиарда и петстотин милиона години. Това означава, че цялата система се е разширила доста по-бързо, отколкото смятаха учените досега.

Титан е най-голямата от 62-те известни спътници на Сатурн и отстои на близо един милиард и половина километра от Слънцето.
Изследователи от Калифорнийския технологичен институт в САЩ смятат, че Титан се е формирал, когато е бил много по-близо до Сатурн и се е отдалечил от планетата в продължение на 4,5 милиарда години.

"Изглежда, че лунната система на Сатурн и вероятно пръстените му са се формирали и развили много по-динамично, отколкото се смяташе досега", каза Джим Фулър, преподавател по теоретична астрофизика и съавтор на изследването.