Спаси София организира уличен фестивал Urbathon Fest
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Юни 2020 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спаси София организира уличен фестивал Urbathon Fest

/КРОСС/ Спаси София организира първия уличен фестивал Urbathon Fest, по време на който гражданите ще имат възможността да дадат своите идеи и предложения по архитектурните проекти, разработени за новия площад в центъра на София. Събитието ще се проведе на 20 и 21 юни на ул. „Искър" №1, зад Централната баня.
Пространството, което предстои да бъде преобразено, е площадът пред Направление „Архитектура и градоустройство", намиращо се между ул. „Искър" и ул. „Сердика". Въпреки богатата си история, големия потенциал и централната локация, площадът в момента е просто един хаотичен паркинг, напълно недостъпен и безинтересен за хората.
В края на февруари, градските активисти от Спаси София, заедно с гл. арх. г-н Здравко Здравков, организираха първия Urbathon - двудневната състезателна работилница, на която млади специалисти разработиха конкретни предложения за облагородяване на това красиво, но занемарено площадче. Над 35 млади архитекти, урбанисти, дизайнери и артисти участваха в работилницата, като журито, оглавено от главния архитект на София, избра двата най-отличаващи се проекта, които да бъдат разработени и реализирани. По време на предстоящия уличен фестивал, архитектурните екипи ще представят двата проекта, като целта е да се чуят мненията на гражданите и живущите и те да бъдат отразени във финалните подобрения, които предстои да се реализират.
„Щастлив съм, че толкова много млади професионалисти се включиха в първата двудневна работилница и дадоха своите предложения за положителна промяна на площада в тази централна, но забравена част на София", заяви Борис Бонев, общински съветник. „Каним гражданите да заповядат на уличния фестивал и да дадат мнението си за предложенията. Искаме да съживим пространството и да го превърнем в любимо място за софиянци, и затова е важно и гражданите да участват и да изберат кой от двата проекта им харесва повече."
Освен представянето и дискусията на проектите, от Спаси София са подготвили и разнообразна културна и развлекателна програма - секънд-хенд базар, безплатна обиколка на забележителностите в квартала, разнообразни храни и напитки, както и лятна кинопрожекция на открито.
„Благодаря на арх. Здравков, че се съгласи ведомственият паркинг на НАГ да бъде превърнат в красиво пространство за хората, както и за съдействието, при реализацията на идеята. Убеден съм, че когато представителите на Общината, гражданите и младите архитекти обединим усилия, можем да получим страхотен резултат. С нетърпение очаквам тази интервенция да се реализира, и вярвам, че ще им допадне на столичани." - завършва Борис Бонев от Спаси София.