Осезаем ръст на обявите за работа през месец май 2020 г.
Секция: ИКОНОМИКА
10 Юни 2020 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Осезаем ръст на обявите за работа през месец май 2020 г.

/КРОСС/ С постепенното възстановяване на икономиката се наблюдава значителен ръст в броя на публикуваните обяви за работа. Представяме ви обновени данни за растежа на обявите за работа в страната.

Публикуваните обяви през месец май са нараснали със 77% спрямо предходния месец април. Разбира се, все още не можем да говорим за пълно възстановяване - този брой е с 39% по-малък от същия период (м. май) през 2019 г., но темпът, с който нараства броят на обявите, е забележителен.

С възстановяването на икономиката, изменението на публикуваните обяви във всички сфери на дейност е положително. При най-силно пострадалите вследствие на COVID-19, напр. сектор „Хотелиерство и ресторантьорство", ръстът е най-висок с цели 190% през май спрямо април. От новопубликуваните позиции преобладаващи са тези за работа в заведения за хранене, като това е разбираемо предвид предстоящите летни месеци и облекчаването на първоначално наложените мерки за посещаване на заведения за хранене.

С много голям ръст са и предложенията за работа в сферата на изкуство и дизайн - със 150%.

Нивото на предлагане на работа постепенно се доближава до това преди COVID-19, но все още е доста под характерното за този период от годината. Ще наблюдаваме колко постоянно ще бъде предлагането на работа и до каква степен ще се задържи положителната тенденция.­­