Отпускат допълнителни 5 млн. лв. по бюджета Министерството на културата
Секция: КУЛТУРА
10 Юни 2020 14:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отпускат допълнителни 5 млн. лв. по бюджета Министерството на културата

/КРОСС/ Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета Министерството на културата за 2020 г. в размер на 5 000 000 лв. Средствата са за реализирането на програми и проекти на частни културни организации и на дейци и творци, упражняващи свободни професии в областта на културата и изкуствата за осъществяване на дейност в условията на извънредна епидемична обстановка, както и след приключване на този период.

2 200 000 лв. ще бъдат предоставени на Национален фонд „Култура", като 1 500 000 лв. са предназначени за подпомогне на частни културни организации в областта на изкуството и културата, в т.ч. малки авторски кина, цирк, пространства за изкуства и др., и 700 хил. лв. за малки грантове, свързани с отделни артисти, с цел да бъдат провокирани изяви на културен продукт чрез интернет.

По програмите за създаване на нови сценични театрални, музикални и танцови проекти ще бъдат отпуснати по 500 000 лв. за всяка една от тях, като същият размер средства са предвидени и за съвсем нова програма в областта на визуалните изкуства. По програмата за разпространение на вече готов музикален, танцов или театрален продукт е предвиден бюджет от 800 000 лева.