Първият в България Център за роботизирана рехабилитация отвори врати
Секция: Здраве
10 Юни 2020 16:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първият в България Център за роботизирана рехабилитация отвори врати

/КРОСС/ Месец след като официално обяви, че разполага с „Локомат Про" (изключително прецизен уред, раздвижващ долните крайници и борещ спастичността им чрез движение), най-голямата болница за рехабилитация в България - „Сердика" обяви, че ще подари процедури с „Локомат Про" на възрастни и деца с детска церебрална парализа (ДЦП), множествена склероза, Паркинсон, инсулт и други причинители на двигателни несъвършенства.
Благотворителната кампания на болница за рехабилитация „Сердика" беше официално обявена по време на виртуална пресконференция по повод откриването на първия в България Център за роботизирана рехабилитация с „Локомат Про". В пресконференцията участваха: д.м.н. Емил Янков - изпълнителен директор на болница „Сердика", Димитър Петров - директор физиотерапия и рехабилитация в „Сердика" и Гери Дончева - PR мениджър на болницата. Водещ на дигиталната презентация беше проф. д.н. Любомир Стойков.
Идеята за благотворителната инициатива и за създаването на първия в България Център за роботизирана рехабилитация е на д.м.н. Емил Янков, който е воден от желанието да помогне на хора в нужда, породена от факта, че имат дете с ДЦП или че са получили инсулт например. „Покрай протестите „Системата ги убива" видях колко несправедливост и колко нещастие има в десетки семейства. Винаги ми се е искало да направя нещо. Болница „Сердика" от самото си начало инвестира усилия и средства в името на здравето на хората, а сега, когато вече имаме детско отделение и Локомат Про, е моментът да подадем ръка.", заяви г-н Янков и напомни, че в „Сердика" достъпността е приоритет, а здравето на пациентите е цел номер едно.
Емил Янков обясни още, че през изминалата 2019-та година е поставено робо-началото за болница „Сердика", като е внесен първият в България екзоскелет „Хал Сайбърдайн", а в последствие и уредите на „Тайромоушън" - австрийски производител на техника за рехабилитация. АйТи отделът в болницата създава и уред за когнитивна терапия с името „Смарт".
По време на виртуалната пресконференция Димитър Петров демонстрира и разясни възможностите на „Локомат Про", като включи реален пациент от болница „Сердика". Гергана Дончева от своя страна сподели личния си опит в подпомагането на дете, което е имало нужда от лечение с „Локомат Про". Тя акцентира и на това, че много хора от инициативата „Българската Коледа" търсят лечение именно с „Локомат Про" и болница „Сердика" ще приема с приоритет тези пациенти.
Гергана Малкоданска обяви по време на дигиталната среща, че заедно с нейния житейски партньор, интериорният дизайнер Александър Ковачев, искат да подпомогнат благотворителната кампания с дарение за конкретен пациент - дете, което има нужда от роботизирана терапия. От скоро в сградата на болница „Сердика" в столичния квартал „Овча Купел" вече функционира и детско отделение.


Как ще става подборът?
Желаещите трябва да подадат молба-писмо за разглеждане, адресирана към болница за рехабилитация „Сердика" (адрес: ул. „Монтевидео" 21А, гр. София, п.к. 1618, а може и на e-mail: help@serdika.com), в която да споделят историята си (или на детето). По усмотрение на молителите, същите могат да приложат и снимкови материали, документи, които да послужат за целите на терапиите с „Локомат Про", описани в правилника, адрес, на който живеят в момента и декларация за съгласие за обработване на лични данни. Във всички случаи, молителите трябва обстойно да се запознаят и съгласят писмено с Правилника, който подробно описва цялата процедура. Правилникът е достъпен на страницата на Болницата: www.serdika.com;

Какви са условията?
След като болницата се увери, че детето или възрастният е в реална нужда и че има потенциал за прогрес в състоянието, лицата ще бъдат разпределени за процедури в часови диапазон, в който болницата посочи. Финансирането на процедурите от страна на Болницата покрива 100% от процедурите и е само за приходящи пациенти. Болница „Сердика" си запазва правото на отказ, както и при започнали вече терапии, съгласно описаното в Правилника.
Графикът за процедури с „Локомат Про" се запълва и от лица, които сами финансират терапиите си (чрез благотворителни кампании, със собствени средства или по друг начин). Цели 20% от всички процедури с уреда на Хокома ще бъдат благотворителни - дарени на нуждаещи се. Това е абсолютен прецедент в световен мащаб - никоя друга болница не подарява терапии с този уред.
В България няма регистър и не е правена статистика за болните от детска церебрална парализа. При средноевропейска честота 2-2,5 на хиляда, в София има около 500-600 деца от 0 до 18 години с това заболяване. Има различни форми на церебрална парализа, някои са по-леки от други. Предполага се, че в България общата бройка на деца с ДЦП е приблизително 20 000.