Парламентът обсъжда отчета на СЕМ за 2019 година
Секция: ПОЛИТИКА
11 Юни 2020 09:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Парламентът обсъжда отчета на СЕМ за 2019 година

/КРОСС/ Народното събрание ще обсъди отчета на Съвета за електронни медии (СЕМ) за 2019 г. В него акцент са трите процедури за избор на генерални директори на Българското национално радио и Българската национална телевизия, както и извършеното наблюдение върху програма ”Хоризонт” за спазването на плурализма.

В отчета на Съвета за електронни медии се отбелязва, че за наблюдавания период в обзорните емисии новини и актуално-публицистични предавания с политическа и икономическа тематика в програма „Хоризонт“ е налице плурализъм на гледните точки.

В дейността на медийния регулатор през 2019 г. се открояват двата специализирани мониторинга на предизборните кампании за европейските и местни избори.

През миналата година СЕМ е осъществил наблюдение на 68 телевизии и 57 радиопрограми, като е издал 31 наказателни постановления, 6 от които не са обжалвани.

В годишния отчет медийният регулатор отправя предложение за обсъждане на законодателни промени в Закона за радиото и телевизията за обвързване на мандатите на членовете на управителните съвети на БНР и БНТ с тези на генералния директор, който ги е предложил, за да се осигури по-голяма стабилност на управлението.

В програмата на парламента са още годишният отчет на Комисия за защита на личните данни и първо четене на промените в закона за Българския Червен кръст.