Античният Созопол посреща туристите със "Син флаг"
Секция: Туризъм
11 Юни 2020 12:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Античният Созопол посреща туристите със "Син флаг"

/КРОСС/ Централният плаж в Созопол получи най-високия утвърден стандарт в туризма и световен екоетикет “Син флаг”. За първи път плажът се нареди сред лидерите за чист пясък и бе признат като едно от местата с кристална морска вода. За да получи "синьото" признание Созопол-централен покри около 30 критерия в четири категории, свързани с обезопасяването, информирането, поддържането на плажа и качеството на водите.

"Син флаг" е най-високото световно признание за чистота, безопасност и достъпност на плажовете. Критериите не са само за чистотата на водата, а за цялостната услуга, която се предлага, включително и за отлично управление, съхранение и развитие на ивицата.

Наред с всички екологични критерии за предстоящото лято, плажът отговаря и на всички национални и международни здравни насоки и изисквания за безопасност.

„Ние сме горди с този знак, защото плажът в Созопол за първи път е отличен с него, а ивицата вече е в световната ранглиста на плажовете отличници”, каза концесионерът Кирил Спасов.

Той посочи, че през последните години чуждестранните туристи обръщат особено внимание, когато търсят място за почивка и летуване у нас, дали плажът има сертификат „Син флаг”. Големите туроператори също поставят като условие към плажовете да им се предоставя документ за качество, добави Спасов.

Централният плаж в Созопол е почистен, заравнен, обезпаразитен. Надзора над плажуващите от 1 юни поеха спасителни екипи. От тогава е осигурен и реанимационен пункт. Чадърите и шезлонгите са поставени според указанията за безопасност на Министерството на туризма.

Високото отличие „Син флаг” със сигурност ще превърне Созопол в още попредпочитана морска дестинация. От фирмата-концесионер заявиха амбицията си, ивицата да конкурира най-добрите плажове не само по-нашето Черноморие, но и в чужбина.