Альоша Даков: Проектът за RDF инсталация има застраховка – правителството е готово на всяка цена да го реализира
Секция: ПОЛИТИКА
11 Юни 2020 17:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Альоша Даков: Проектът за RDF инсталация има застраховка – правителството е готово на всяка цена да го реализира

/КРОСС/ "Столична община има възможно най-неефективната система за управление на отпадъци", каза общинският съветник от БСП Альоша Даков, който е заместник- председател на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори.

„Това се потвърждава от анализ, финансиран от Европейската инвестиционна банка, на разходите, които заплащат столичани през такса смет за събиране, транспортиране и обезвреждане на един тон битов отпадък. Размерът на тези разходи е значително по-висок от това, което заплащат гражданите на редица европейски столици“, посочи той.

Даков заяви, че още преди две години е изразил силно безпокойство от анализа „разходи – ползи“ по проекта за изграждане на инсталацията за RDF гориво.

„Консултантът е коментирал един безспорен факт - не всички средства, които гражданите и бизнесът на София заплащат за такса смет, се разходват за дейности, за които това е допустим- събиране, транспортиране, управление на отпадъците и поддържане на чистотата на обществените площи, каза той - Това е силно притеснително. Надявам се този анализ да стане публично достъпен за общинските съветници и за гражданите.“

Общинският съветник от БСП припомни, че този проект има една много интересна застраховка – решение на Министерски съвет от края на 2018 г. Според него правителството на Република България е готово да похарчи парите на всички данъкоплатци за изграждане на точно това съоръжение, точно на тази стойност, точно на това място, независимо от мнението на компетентния орган – Европейската комисия.

„Това е изключително странен пример за взаимодействието между местната и изпълнителната власт. Независимо дали ще бъде финансиран, ръководеното от премиера Борисов правителство на Република България е готово на всяка цена да похарчи средства за реализиране на този проект“, заяви Альоша Даков.