АКЦИЯ НА КАТ: Следят за коли в аварийната лента по магистралите
Секция: Автомобили
12 Юни 2020 07:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
АКЦИЯ НА КАТ: Следят за коли в аварийната лента по магистралите Акцията започна от четвъртък и ще продължи до неделя

/КРОСС/ Пътните полицаи започват да следят за нарушители по магистралите, основно за спиране без основание в аварийната лента.

Акцията започна вчера и ще продължи до неделя. Санкцията за нарушителите е 1000 лева и отнемане на книжката за 3 месеца.

Михаил Рангелов се занимава с Пътна помощ от 34 години и е на мнение, че в последно време нарушенията по магистралите са често явление.

„То си личи. Един човек, който е с аварирал автомобил би трябвало да си постави триъгълник, да пусне аварийните мигачи и да сложи светлоотразителна жилетка, за да се знае, че е аварирал. В противен случай той няма основания да спира там”, поясни мъжът.

По данни на  „Пътна полиция” едва 35 шофьори са били санкционирани за престой в аварийната лента от началото на годината не заради липса на контрол.

„Имайте предвид, че в този месец движението беше малко заради мерките, които бяха наложени във връзка с епидемиологичната обстановка”, каза инспектор Петър Соколов.

Заради очаквания по-засилен трафик в почивните дни и контролът се засилва.

„Такива нарушения предимно се допускат и се установяват по време на големи празници, когато пътуването е интензивно”, каза още Соколов.

При предишната акция на КАТ за седмица пък се следеше предимно дали шофьори и пътници са сложили колан по време на път. За седмица били проверени близо 50 000 автомобила.

Близо 150 мотористи са санкционирани, защото са били засечени без каска.

А от „Пътна полиция” уверяват, че опашки на граничните пунктове няма да има, въпреки че на 8 от тях започват проверки за неплатени глоби.

Всички водачи и пътници ще се проверяват за стари актове или фишове. Ако някой не си ги е платил ще има два часа на разположение за това.