Екатерина Захариева обсъди със свои колеги от ЕС облекчаване на пътуванията
Секция: Туризъм
12 Юни 2020 09:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Екатерина Захариева обсъди със свои колеги от ЕС облекчаване на пътуванията

/КРОСС/ Министърът на външните работи Екатерина Захариева подчерта, че вдигането на ограниченията за пътуване в Европейския съюз трябва да става координирано и в съответствие с Пакета за туризма и транспорта на Европейската комисия.

Тя заяви това по време на видеоконферентна среща, организирана от Германия с участието на външни министри и високопоставени дипломатически представители от 13 страни в ЕС и посветена на възстановяването на безопасното свободно пътуване в Европа, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

България е приела строги правила за осигуряване на безопасността на туристическия сектор, който представлява близо 13% от българската икономика и около 11% от заетостта в страната, заяви Екатерина Захариева.

От 1 юни в България са добре дошли туристи от 28 държави – членки на ЕС и Шенгенското пространство, които не подлежат на 14-дневна карантина, и от още 8, които трябва да преминат карантинен период.

Външният ни министър изтъкна, че ситуацията в България във връзка с разпространението на коронавируса е стабилна като в момента сме една от най-сигурните туристически дестинации.

Участниците в срещата обсъдиха постепенното вдигане на ограничителните мерки в съответните страни и се договориха, че туристическите дейности ще изискват отговорен подход, който включва тясна координация между европейските партньори.

Сигурността и здравето на гражданите през летния сезон трябва да бъдат гарантирани. Възстановяването на свободата на движение в ЕС  трябва да отчита ситуацията с Covid-19 във всяка страна и не бива да вреди на усилията да се справим с пандемията.

Предпоставки за отмяна на официалните предупреждения срещу пътуване са ниско ниво на инфекции в страните на произход и крайна дестинация, както и конкретни мерки, предприети в областта на контрола на инфекциите и здравеопазването, особено в туризма и пътуванията въз основа на препоръките на ЕК по туризъм и транспорт от 13 май 2020 г.

Срещата се състоя по инициатива на външния министър на Германия Хайко Маас.

В нея участваха външните министри и на Австрия, Кипър, Испания, Хърватия, Гърция, Италия, Малта, Нидерландия, Словения, както и заместник-министри на външните работи на Франция и Португалия.