Папата призова човечеството да протегне ръка на бедните
Секция: Православие
13 Юни 2020 18:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Папата призова човечеството да протегне ръка на бедните

/КРОСС/ Папа Франциск призова днес човечеството "да протегне ръка на бедните" и заклейми в същото послание "цинизма" и "безразличието" на онези, които се разпореждат с цели състояния от своя компютър или трупат богатства от продажби на оръжия и наркотици, предаде Франс прес.

"През тези месеци, когато целият свят бе залят от вирус, носещ страдания и смърт, отчаяние и заблуди, видяхме толкова много протегнати ръце!", посочи с радост папата в послание по повод Световния ден на бедните, който ще се отбележи на 15 ноември.

Приветствайки с признателност за пореден път усилията на лекарите, обгрижващия персонал, аптекарите, долроволците и свещениците, застанали с риск за живота си на предната линия в борбата с пандемията, Франциск заяви, че те са "презрели заразата и страха, за да носят подкрепа и утешение".

Той противопостави смелостта им на "онези, които стоят с ръце в джобовете и не позволяват да ги трогне бедността, на която често стават съучастници".

"Безразличието и цинизмът са насъщна храна за тях", наблегна папата, споменавайки също и "протегнатите ръце, докосващи компютърните клавиатури, за да местят парични суми от една в друга част на света, обричайки на богатство олигархии, на мизерия - множество хора и цели нации - на разорение". И освен това - "ръцете, протягани, за да събират пари от продажба на оръжия, които други ръце, дори ръцете на деца, ще използват, за да сеят смърт и бедност".

Аржентинският върховен понтифик постави наравно с тези хора наркотрафикантите, живеещи в лукс, корумпираните и законодателите, които не прилагат собствените си закони.

И обратното, "щедростта, която подкрепя слабия", е "условие за един изцяло хуманен живот", настоя папата. Но същевременно призна: "Църквата не може да предложи глобални решения" в отговор на "мълчаливия вик на многобройните бедняци".