Хиляди на протест срещу расизма в Париж
Секция: СВЯТ
14 Юни 2020 08:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хиляди на протест срещу расизма в Париж

/КРОСС/ Няколко хиляди души се събраха на протест срещу расизма и срещу полицейското насилие на Площада на републиката в центъра на Париж, въпреки призивите на префектурата на френската столица да се разотидат.

По различни оценки броят на събралите се бе между 6 и 20 хиляди. Това става на фона на продължаващата протестната вълна в цял свят след полицейското убийство на афроамериканеца Джордж Флойд в САЩ, предаде АП.

Протестиращите скандираха "Няма мир без справедливост". Някои се покатериха на статуята на Мариана, която олицетворява Френската република, в центъра на площада. Те възпламениха няколко фойерверка и крещяха и хвърляха предмети срещу срещу полицаите, чието присъствие на площада също бе масивно.

На един от плакатите, издигнати от множеството, се четеше: "Надявам се днес да не бъда убит заради това, че съм чернокож".

Пред протестиращите говори Аса Траоре - сестра на 24-годишния Адама Траоре, който почина при много спорни обстоятелства през 2016 г. край Париж при опит да бъде арестуван от полицията. "Смъртта на Джордж Флойд намери силен отзвук в Париж заради смъртта на моя брат. Онова, което става в САЩ, сега става и във Франция. Нашите братя умират", каза тя.

Семейството на Траоре твърди, че той е бил задушен, когато трима полицаи са го затиснали на земята с тежестта на телата си.

Първите стълкновения между силите на реда и агресивни демонстранти започнаха около час и половина след официалното начало на протестната акция. След около още час няколко души започнаха да трошат витрини на околни магазини. В отговор полицията прибягна до гранати със сълзотворен газ, и започна да изтласква нарушителите на реда.

За да предотврати сблъсък с крайнодесни контрадемонстранти, тя затвори всички достъпи до площада. Това попречи на протестиращите да се отправят в поход към друг площад - пред парижката опера. Полицейски офицер, цитиран от АП, каза, че има решение походът да се забрани заради карантината, която на позволява да се събират повече от 10 души с цел да се предотврати разпространението на коронавируса.

Организаторите призоваха протестиращите, дошли с деца, да напуснат площада, когато започнаха сблъсъците, но до по-сериозни инциденти така и не се стигна.