Европа отваря границите си - Гърция, Полша, в понеделник - Франция
Секция: СВЯТ
14 Юни 2020 12:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европа отваря границите си - Гърция, Полша, в понеделник - Франция

/КРОСС/ Зелена светлина за българите, които искат да почиват в Гърция. Както обеща - Гърция отваря границата си за туристи от понеделник -15 юни, от 12 ч. на обяд. Отварят се и още граници в Европа, по препоръка на Европейската комисия.

В годината на пандемия това е специален сезон. Гърция се готви седмици наред да приеме туристи от 29 държави. Премиерът Мицотакис откри сезона от прочутия остров Санторини.

Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция: Гърция е готова да посрещне туристи. Тяхната безопасност и здраве ще са приоритет номер едно.

От понеделник обаче се отварят само сухопътната граница с България и летищата в Атина и Солун за международни полети. Туристите от рискови държави ще бъдат тествани и при положителна проба за коронавируса ги очаква 14-дневна карантина.

На първи юли отварят и летищата на островите. Бизнесът и властите уверяват, че се вземат мерки за безопасност, а здравните служби

Албания също открива летния сезон. Днес летището в Тирана прие първия чартърен полет с туристи от Беларус.

Мъж: Вие сте първата страна, която ни позволява да дойдем на почивка. Благодарим!

Полша отвори границите с всички съседни държави. На граничния пункт Франкфурт на Одер - Слубице имаше тържество. Поляци и германци отново могат да пазаруват или почиват където пожелаят.

Жена: Усетих вкуса на свободата. Най-сетне свобода!

Двуседмичната карантина за пристигащи в Полша отпада. От понеделник Франция ще приема без ограничения граждани на почти всички европейски страни, освен Испания и Великобритания.