Андрей Райчев: Възможно е премиерът да жертва Горанов
Секция: Коментари
14 Юни 2020 13:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Андрей Райчев: Възможно е премиерът да жертва Горанов

Слави Трифонов и Мая Манолова са двата нови фактора на политическата сцена, твърди социологът

/КРОСС/ Управляващите имат сериозни неприятности, всяка седмица-две гърмят скандали от най-различен характер и е много вероятно Бойко Борисов да направи някои кадрови жертви, за да потуши напрежението. Възможно е да "изгърми" един от най-доверените хора на Борисов - непоклатимият досега финансов министър Владислав Горанов. Това прогнозира социологът Андрей Райчев в предаването "Тази събота и неделя" по Би Ти Ви.

ГЕРБ е в режим на скандали от началото на кабинета "Борисов 3", сега се възстановява режимът, който беше преди изолацията, отбеляза Райчев. Според него с отшумяването на летния сезон можем да очакваме политически сблъсъци със силата на предизборни битки.
Според социолога хазартният бизнесмен Васил Божков няма да успее с проекта си за партия не защото е клиент на прокуратата, обвинен за сериозни престъпления, а защото" у нас богатият човек е мразен по принцип". Властта обаче ще има неприятности и вероятно ще направи кадрови жертви, за да се справи, а жертвата вероятно ще бъде министърът на финансите - много му се събира, негови преки подчинени лежат в затвора"", обясни социологът.

Според политолога Георги Харизанов, бивш шеф на "Напоителни системи", Васил Божков не може да бъде сериозна опозиция. а разбърканите му твърдения не успяват да уязвят финансовият министър и премиера засега. Харизанов смята, че хазартният бос се опитва да си изгради образ на политически беглец, за да не бъде екстрадиран в България, а да си гарантира убежище в Дубай. "Само преди няколко месеца партньорите на Васил Божков разпространиха запис от тяхна среща, в който той изрежда имената на починали негови конкуренти. Скоропостижно се забрави този запис, президентът реши да кредитира с доверие господин Божков, а не неговите обвинители", посочи Харизанов.

Андрей Райчев коментира, че на политическата сцена има два нови фактора - Слави Трифонов и Мая Манолова. Съдбата на Манолова зависи от битката в БСП, а Трифонов само чака и трупа, отбеляза социологът. Той не смята, че формация на Цветан Цветанов би имала бъдеще, защото "отпаднали в последния момент люспи трудно правят успешна партия".

Райчев смята, че след изборите ГЕРБ ще трябва да си избира съюзник между Слави Трифонов и ДПС. Първото предположение обаче звучи доста невероятно.