Арменският патриарх призова „Света София” да стане място за поклонение
Секция: Православие
14 Юни 2020 14:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Арменският патриарх призова „Света София” да стане място за поклонение

/КРОСС/ Арменският патриарх на Константинопол Сахак II се включи в дискусията за възможното преобразуване на „Света София" в джамия.

„Света София" трябва да бъде отворена за поклонение", написа той в Туитър и подчерта, че тя е достатъчно голяма, а куполът ѝ може да бъде „споделен". По този начин светът ще аплодира „нашия религиозен мир и зрялост".

„Нека „Света София" да стане символ на мира на човечеството в нашата ера", призова той.
Човечеството се моли за такова единство и въпреки различията, там могат да се молят хора от двете религии.

За „Света София" това едва ли би било от значение, тъй като тя е била място за поклонение на християните в продължение на 1 000 години и още 500 години - на мюсюлманите.

„Света София" е построена с труда на десетки хиляди хора и има астрономическа цена. Извършени са многобройни ремонти на емблематичната сграда от фондация „Фатих султан", чиято цел е била да запазят сградата като място за поклонение, а не само като музей. В него вярващите ще могат да коленичат за молитва, а не да бъде просто място за туристи, в което посетителите да се разхождат.

„Света София" е един от най-значимите обекти на историческото и културно наследство в света. Построена е през VI в. по време на Византийската империя и е служила за седалище на Гръцката православна църква. След превземането на Истанбул през 1453 г. е превърната в джамия. По време на светското управление на Турция през 1935 г. сградата става музей.

Сегашното ръководство на турската държава няколко пъти направи заявки, че възнамерява да превърне „Света София" отново в джамия, което предизвика редица международни реакции, основно от страна на Гърция, и допълнително изостри тона между Атина и Анкара.