Одрин и две други съседни области забраниха провеждането на масови прояви
Секция: СВЯТ
14 Юни 2020 16:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Одрин и две други съседни области забраниха провеждането на масови прояви

/КРОСС/ Областните управи в Одрин и в две други съседни на нея области - Къркларели и Текирдаг - забраниха провеждането на масови прояви в областите ден преди планиран протестен поход на опозиционната прокюрдска Демократична партия на народите. Те се позовават на рисковете за здравето заради струпването на много хора.

Валийството Одрин въвежда и ограничения за влизането в града. Забраната за митинги и демонстрации в Одрин важи от 8 часа днес до 8 часа на 17 юни, в Къркларели забраната е до 20 юни.

Демократичната партия на народите обяви, че от утре ще започне „Марш за демокрация срещу преврата" в знак на протест срещу ареста на двама депутати и отстраняването на редица избрани кметове на формацията.

Партията реши двете колони на марша да тръгнат от най-западната и най-източната области в Турция - Одрин и Хаккяри - и проявите да завършат на 20 юни в столицата Анкара. Предвидени са срещи с различни представители на гражданското общество за обсъждане на документа за съвместна борба за демокрация в Турция, който от формацията оповестиха на 1 юни.

Маршовете ще бъдат ръководени от двамата съпредседатели на партията - Митхат Санджар и г-жа Первин Булдан. Ръководството на партията взе решението за провеждането на демонстрациите на 6 юни след като трима опозиционни депутати, двама от които от политическата сила, бяха задържани. Имунитетът на тримата беше свален в Меджлиса на 4 юни и те бяха арестувани от силите за сигурност около полунощ същия ден.

Изборът на Одрин като начало на проявите е символичен, тъй като в строго охраняван затвор в града се намира и бившият съпредседател и кандидат за президент на формацията Селяхаттин Демирташ. Той в събота заяви, че призивът на ДПН за „демократичен алианс" не е покана за предизборна коалиция.

Той обясни, че става дума за общ призив за мъдрост и изграждане на бъдеще около демократичните принципи.

Демирташ беше арестуван на 4 ноември 2016 г.