12,5% е разликата в заплатите между мъжете и жените у нас
Секция: ИКОНОМИКА
15 Юни 2020 11:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
12,5% е разликата в заплатите между мъжете и жените у нас Най-голям е дисбалансът в хуманното здравеопазване и социалната работа

/КРОСС/ Разликата в заплащането по пол в България е 12,5%, сочат последните данни на Националния статистически институт за 2018 година. Въпреки заложените правни гаранции, равното заплащане за един и същи труд все още не е реалност за работещите жени и мъже.

Това е един от основните изводи в проекта на доклад за равнопоставеността на жените и мъжете у нас за 2019 година, публикуван за обществено обсъждане. 

Най-големи разлики в средното месечно заплащане по пол има в сектора "хуманно здравеопазване и социалната работа“ – 27%, където жените преобладават и са наети на по-нископлатена работа - медицински сестри и социални работници.

Най-ниска разлика пък е отчетена в административните и спомагателни дейности и в строителството. Заетите жени преобладават в "образование“, "хотелиерство и ресторантьорство“, "финансови и застрахователни дейности“ и "търговия“. Мъжете са преобладаващо заети в "селско-  и горско стопанство“, "преработваща промишленост“, "строителство“, "транспорт“, предава БНР.

При среден осигурителен доход за страната през 2019 година от 986 лв., за мъжете той е малко над 1000 лв, а за жените – 936 лв.

Разлика има и в размера на пенсиите, като средният основен месечен размер за жените през 2019 г. е едва 286 лв., което е със 136 лв. по-малко от този на мъжете.