Събиранията за религиозни празници увеличили броя на заразените
Секция: Православие
15 Юни 2020 11:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Събиранията за религиозни празници увеличили броя на заразените

/КРОСС/ "Празнуването на религиозни празници е причината за увеличения брой заразени с коноравирус в страната през миналата седмица, когато бяха достигнати пикови стойности от над 100 потвърдени случаи дневно", каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев.

Той не назова име на празник, но при стандартния двуседмичен инкубационен период на коронавируса, думите отпращат към края на май, когато - от 23 до 25-ти, беше отбелязан Рамазан байрям.

"В някои региони на нашата страна не бяха спазени правилата - хора се събираха за религиозни празници по много. Това беше причината за многото случаи през последните дни на миналата седмица, когато имаше по над 100 случая. Те бяха от клъстерите в Северна България - област Шумен, и в Южна България - Смолян", посочи Кантарджиев в интервю за Би Ти Ви.

Миналата седмица бяха отчетени най-много потвърдени случаи на COVID-19 - 555 - с над 100 повече от предишния пик между 20 и 26 април ( две седмици след Цветница, когато властите алармираха, че заради топлото време ограниченията масово не се спазват), когато за седем дни имаше 433 случая. В съседна Македония също има скок на случаите в последната седмица, като едно от обясненията на властите е Рамазан байрама, който по традиция се празнува със събиране на фамилията.

Заради неспазването на мерките индексът на предаване на болестта е скочил от 0.8 миналата седмица на 1.2 през тази, което означава, че десет души вече заразяват 12, обясни Кантарджиев.

Въпреки тези данни Кантарджиев увери, че властите взимат всички мерки и няма никаква опасност разпространението на заразата, което до момента е ограничено до отделни огнища, да се превърне в дифузно - т.е. из цялата страна без ясни взаимовръзки между инфектираните. Той подчерта, че през лятото не може да се очаква кривата на заразата да тръгне нагоре, но напомни, че опасността от COVID-19 остава и призова за пореден път за дистанция, дезинфекция и дисциплина.