Росен Желязков: Работим по осигуряването на 30 млн. лв. за автобусния сектор
Секция: Автомобили
15 Юни 2020 15:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Росен Желязков: Работим по осигуряването на 30 млн. лв. за автобусния сектор

/КРОСС/ "Работим по осигуряването на 30 млн. лв. от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ за автобусния сектор", обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след днешната кръгла маса, организирана от автобусния бранш.

По думите му в края на миналата седмица, заедно с вицепремиера Томислав Дончев и в диалог с Европейската комисия, е уточнявана мярка, насочена към автобусните превозвачи.

Тя предвижда да бъдат целево прехвърлени 30 млн. лв. от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ към ОП „Иновации и конкурентоспособност“.

„Тази нова мярка е грантово подпомагане и ще бъде достъпна за автобусните превозвачи. За да се финализира мярката Европейската комисия е изискала от българската страна да мотивира значимостта на този сектор, както и необходимостта от нарочна целева подкрепа, за което ще разчитаме и на помощ от бранша“, изтъкна министър Росен Желязков.

Министърът заяви, че Българската агенция за експортно застраховане ще поеме голяма част от обезпечението по оставащите 20% от отпусканите кредити от Българска банка за развитие. „Това на практика означава, че кредитите за ликвидност ще бъдат почти 100% обезпечени, за което благодаря на Българската агенция за експортно застраховане и на Българска банка за развитие“, посочи Росен Желязков. Той отбеляза, че субсидиите и компенсациите, които се изплащат от държавата към автобусните превозвачи, няма да бъдат намалявани и ще бъдат изплащани своевременно.

„По отношение на законодателните мерки, предстои заседание на транспортната комисия в Народното събрание. Вярвам че народните представители ще се справят с достойнство към очакванията на бранша“, каза още министърът. Той обяви, че срокът за доказване на финансова стабилност от фирмите е удължен с три месеца.

„Много сериозно внимание обръщаме и на ограничаването на вредното влияние на сивия сектор в автобусните превози. От днес започват комплексни проверки между ИА „Автомобилна администрация“, МВР и НАП в районите на ГКПП-тата за контрол на превозите на туристи и лица от нелицензирани превозвачи. Такива проверки ще се извършват и на летище София и на други места във вътрешността на страната. В ход е и процесът по приемането на промени в Закона за автомобилните превози, където тази тема е застъпена, като се работи и по инкриминирането на тази дейност“, обяви министър Росен Желязков.