Тройно се увеличи броят на позитивните случаи на Covid-19 в област Смолян
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Юни 2020 15:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тройно се увеличи броят на позитивните случаи на Covid-19 в област Смолян

/КРОСС/ Тройно се увеличи броят на позитивните случаи на COVID-19 в област Смолян за седмица, съобщи по време на брифинг д-р Мими Кубатева – директор на Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Смолян. 

„Считаме, че големият брой на позитивните случаи е в резултат на пренебрегване на въведените противоепидемични мерки и струпването на много хора, особено на закрито място, неспазване на дистанция и неносене на марки. Всичко това е предпоставка, за да се увеличи броят на случаите. Основен фактор за ограничаване и ликвидиране на инфекцията е личната отговорност на всеки за предпазване на себе си и околните“, отбеляза д-р Кубатева и призова жителите на област Смолян да бъдат отговорни, за да може по-скоро да се върнат към нормалния начин на живот.

Тя отбеляза, че за изминалата седмица в област Смолян са регистрирани нови 104 положителни случая на COVID-19, като общият брой за областта е 150.

„Извършено е епидемично проучване на 425 лица. Издадени са 386 предписания, като 95 са на лицата с положителни проби, а 335 на контактните им лица. Издадено е предписание с заповед за спиране на работата на цеха за 14 дни, считано от 8 юни. Издадени са предписания за противоепидемични мерки на две превозвачески фирми, свързани с цеха. Издадено е и предписание за засилени мерки и пълна дезинфекция на фирмата за производства на плетива, в която има седем положителни проби за коронавирус“, уточни д-р Кубатева.

Тя допълни, че са издадени предписания на 10 лечебни заведения за извънболнична помощ в общините Доспат, Борино и Девин за провеждане на задължителни мерки, за да не се струпват пациенти на едно място, да се ползват маски и дезинфектанти.

„На общопрактикуващите лекари в община Доспат е издадено предписание и за прекратяване на задължителните консултации и имунизации. Няма нарушения при 18-те проверки за болнична помощ и 3 за извънболнична помощ за изпълнение на противоепидемичните мерки. Медицинските специалисти на РЗИ – Смолян проследяват 10 лица без общопрактикуващ лекар. Отговорено е на над 100 запитвания на телефона и са проверени 2 сигнала“, добави д-р Кубатева.

През изминалата седмица от област Смолян са изпратени общи 233 проби за ПСР, като 209 са от РЗИ , 22 от МБАЛ - Смолян и 2 от МБАЛ – Девин.

Общият брой бързи тестове е 218, от които шест са положителни за наличие на антитела. В РЗИ – Смолян са извършени 172 бързи теста, от тях 96 са на домуващи в Петково, с което е приключило изследването на всички потребители и работещи в социалните домове в областта.

„Резултатите са негативни и това е удовлетворяващо. Включени са и проби на хора работили в Пампорово през зимния сезона и изследването им продължава“, посочи директорът на РЗИ - Смолян.