Ивайло Калфин: Приближаването към еврозоната е по-добре да става на пазарен принцип
Секция: Коментари
16 Юни 2020 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ивайло Калфин: Приближаването към еврозоната е по-добре да става на пазарен принцип

/КРОСС/ "България трябва да се приближи към еврозоната, тя все още е далече от нас, но това би следвало да се случва на пазарен принцип, а не чрез държавна намеса", заяви Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Гостът определи като изненадваща намесата на държавата в хазартния, банковия и други сектори с мотива, че ако досега е имало теории тя да се разпорежда при случаи на монополизация, то сега не е така.

Според Калфин влиянието на държавата - например чрез създаването на Държавна петролна компания и бензиностации, по-скоро ще внесе условия за намаляване на конкуренцията. По думите му това действие няма пазарно обяснение и създава усещане за преразпределение на бизнеса в нечий интерес. "Не е ясно какви ще са финансирането и разчетите", изтъкна бившият вицепремиер.

"Българска народна банка (БНБ) няма ангажимент към парите на данъкоплатците. Тя трябва да даде разрешение на всекиго, който иска да купи над 3% от капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ)".

Според Ивайло Калфин с намесата си в хазартния бизнес държавата се опитва да обясни на обществото защо не е потърсила средствата, които твърди, че са ѝ дължали. "По-големият проблем обаче е свързан с непридвидимостта в сектора", смята още той.