Изложба по случай 140-ата годишнина на българската статистика
Секция: ЛЮБОПИТНО
16 Юни 2020 16:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изложба по случай 140-ата годишнина на българската статистика

/КРОСС/ Председателят на НСИ и кметът на София откриха изложбата по случай 140-ата годишнина от създаването на българската статистика.

Изложба по случай 140-ата годишнина на българската статистика, разположена на Моста на влюбените при Националния дворец на културата и организирана съвместно от Националния статистически институт и Столична община, беше открита официално от председателя на НСИ Сергей Цветарски и кмета на София Йорданка Фандъкова.

На събитието присъстваха заместник-председателят на НСИ Диана Янчева, главният секретар Цветан Нанов и служители на института и представители на Столична община. 

Изложбата може да бъде разгледана до 5 юли. Тя е съставена от по 30 пана на български и на английски език, които представят ретроспективни и съвременни данни за развитието на България от създаването на статистическата институция с указ на княз Александър I до днес.

„Идеята на изложбата е да представим историята на България в числа. Искахме софиянци и гостите на столицата да видят какви данни произвежда Националният статистически институт и защо работата ни е важна“, каза председателят на НСИ Сергей Цветарски. Той се пошегува, че Мостът на влюбените е най-подходящото място да се покаже колко бракове се сключват на ден в столицата и колко са децата на любовта.

Кметът Йорданка Фандъкова честити 140-годишнината на българската статистика и изрази удовлетворение от съвместната работа с НСИ и различния поглед към София, който изложбата представя.

Инфографиките от изложбата показват основни данни от различни статистически изследвания. Един от акцентите е предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 година. Представена е и столицата София с нейните демографски, социални и икономически показатели.

Сред паната, които предизвикаха най-голям интерес, бяха инфографиките с данни как се е променяла консумацията на различни храни и напитки през годините, колко - мъже и жени - са учителите в България. Най-емоционално реагираха младите хора на най-често срещаните мъжки и женски имена у нас. Те търсеха собствените си имена на таблото и се снимаха пред тях.

Самостоятелно пано показва участието на НСИ като организатор за България на Европейската олимпиада по статистика за ученици и Международния конкурс за статистически плакат. Включването в тази дейност е специалният принос на НСИ за популяризиране на статистиката сред младите българи.