Главният прокурор Иван Гешев посети Пловдив във връзка с операции срещу престъпността
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Юни 2020 13:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Главният прокурор Иван Гешев посети Пловдив във връзка с операции срещу престъпността

/КРОСС/ „Недопустимо е, в резултат на забележка, да се бият хора. Недопустимо е хора, които твърдят, че са фенове на спорта и уважават футбола, да си устройват, близо до Пловдив, масови сбивания и това да се снима и да е повод за гордост“, заяви главният прокурор Иван Гешев след като посети прокуратурата в Пловдив.

„Това са неща, които прокуратурата, съвместно с МВР, смятаме за недопустими, затова сме тук. Тези неща не трябва да се случват. Ако държавата не може да се справи с битовата престъпност и хулиганските действия, това означава, че трябва да я закрием и да си търсим други представители на съдебната и правоохранителната общност.

Недопустимо е по този начин, безогледно да се нарушава обществения ред и извършителите да имат чувството, че няма да има последствия. Аз съм тук да ви кажа,  че  независимо дали става въпрос за роми, за лица с турски или арменски етнически произход, всички са български граждани и освен права, имат и задължения  към обществото.

В сегмента, който касае прокуратурата и МВР, ние имаме твърдото намерение да направим всичко възможно, независимо за кой става въпрос, за милионер или за социално слаб, независимо от етническия или друг произход на извършителите, да приложим правилно и еднакво закона спрямо всички нарушители и извършители на престъпление“, каза още Иван Гешев.

Главният прокурор и главният секретар на МВР Ивайло Иванов посетиха Пловдив след три случая на грубо нарушаване на обществения ред и посегателство срещу личността.

На 11 юни в обществена баня в с. Песнопой, 21-годишен младеж нанася удари на 53-годишен жител на Пловдив. В следствие на побоя мъжът, който е бивш следовател, губи дясното си око. Пострадалият е настанен за лечение в болница. Във вторник, 16.06.2020 г., по искане на прокуратурата Районен съд – Пловдив наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на обвиняемия С. И. 

На 12 юни в районна на Пловдивския панаир след възникнал спор между група непълнолетни лица и жители на Арман махала се стига до масов бой, в който се включва дори и бременна в 6-тия месец жена.  Районна прокуратура – Пловдив е привлякла като обвиняеми четирима непълнолетни за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди, а на други девет лица съдът е наложил наказания по УБДХ.

На 24 май на поляна до с. Рогош фенове на два пловдивски футболни отбора участват в предварително уговорен масов бой, който е заснет с мобилни телефони, а видео записи от него са разпространени в социалните мрежи. По случая РП-Пловдив е образувала досъдебно производство за хулиганство.

В отговор на журналистически въпрос, главният прокурор Иван Гешев съобщи, че Софийска градска прокуратура (СГП) е започнала проверка на разпространения в медиите запис, за който се твърди, че е с премиера Бойко Борисов.

СГП се е самосезирала и ще извърши проверка дали става въпрос за незаконно използване на СРС или за манипулиран запис.

„Какви действия ще се извършват и в какъв обем, зависи от преценката на наблюдаващия прокурор. Моето лично мнение е, че превърнахме записването с телефони в национален спорт и това, което правим, в последните 20 години, е да генерираме изключително много скандали и даваме един лош сигнал, не само към нашите европейски партньори, но и към българските граждани. Превърнахме записването на лични разговори и срещи, не в юридически казуси, а в политическа борба“, обясни още главният прокурор.

По време на посещението си в Пловдив главният прокурор поздрави магистратите и служителите на Апелативната, Окръжната и Районната прокуратура и се запозна с условията им на работа.

Иван Гешев и Ивайло Иванов посетиха и пловдивското село Златитрап, където разговаряха с местни жители.