Три водещи компании в ядрената енергетика ще участват заедно в търга за АЕЦ „Белене“
Секция: ИКОНОМИКА
18 Юни 2020 13:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Три водещи компании в ядрената енергетика ще участват заедно в търга за АЕЦ „Белене“

/КРОСС/ Три от петте компании, които участват в търга за изпълнител на атомната електроцентрала „Белене" - „Росатом", Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power, обединяват своите усилия и ще участват заедно в търга за централата". Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на депутатски въпрос по време на парламентарния контрол.

„Обединяването на усилията им е ясен знак, че процедурата за избор на изпълнител ще е оспорвана и реализацията на проекта става все по-осезаема. Фактът, че тези три световни лидера в областта на ядрената енергетика обединиха своите усилия, показва, че те вярват в България и в българското правителство. Основна роля за това обединение имат усилията на премиера Бойко Борисов", допълни Петкова.

По-рано днес руската държавна корпорация „Росатом" е постигнала споразумение за сътрудничество с Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power в рамките на процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене" в България.

В рамките на постигнатите споразумения, при условие че руската държавна корпорация „Росатом" бъде избрана за стратегически инвеститор в проекта въз основа на резултатите от конкурса, General Electric ще се счита за партньор с турбогенераторната инсталация, базирана на технологията Arabelle и оборудването на машинна зала, а Framatome SAS - за партньор с оборудването за Автоматизираните системи за управление на технологичните процеси (АСУ ТП) за българската атомна електроцентрала.