Министър Вълчев: Не се притеснявам от проверка на КПКОНПИ
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Юни 2020 14:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Вълчев: Не се притеснявам от проверка на КПКОНПИ

/КРОСС/ Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че е нормално при медийни публикации да има проверка на КПКОНПИ.

"Не се притеснявам, съпругата ми няма ПР агенция и никога не е имала", обяви той на брифинг в МОН.

Припомняме ви, че вчера от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) образуваха производство за конфликт на интереси, след сезиране в медийни публикации за лица, заемащи висши публични длъжности, съобщиха от комисията.

Производството е за твърдения, касаещи образователния министър Красимир Вълчев, а и Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.

Според публикациите, изпълнителният директор на Фондация "Просвета" Мария Карабельова - Маргаритова, е кума на Красимир Вълчев и същевременно е съдружничка с неговата съпруга в консултантско дружество "Бонафиде Адвайзърс" ООД.

Твърди се, че основната дейност на Фондацията се субсидира и е зависима от МОН, а всички нови учебници на издателска група "Просвета" за 11 клас за учебната 2020/21 г. са одобрени от министъра на образованието.

Изнесена е и информация, че съпругата на министъра на образованието е собственик на "ПР енд ивент консултинг" АД, и откакто Димитър Маргаритов /с когото са свързани лица по смисъла на закона/ е председател на КЗП, от бюджета на тази комисия са разходвани около 100 000 лв. за организиране на събития, медийно обслужване и изработка на сувенири за КЗП и Европейския потребителски център - България.

Публикувани са и факсимилета на договор на стойност приблизително 35 000 лв., както и справка, съдържаща данни за лицата, посочени в сигнала и дружеството "Бонафиде Адвайзърс" ООД.

Още вчера Димитър Маргаритов обяви, че Комисията за защита на потребителите ще окаже пълно съдействие на КПКОНПИ.

В позиция до медиите той настоя, че е удовлетворен от факта за стартирането на проверката.

"КЗП ще окаже пълно съдействие на КПКОНПИ в хода на проверката. Убедени сме, че след извършената проверка ще бъде установено спазването на българското и европейско законодателството", увери Маргаритов.