Учени ще обучават роботи да шият рани
Секция: Здраве
18 Юни 2020 17:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени ще обучават роботи да шият рани

/КРОСС/ Зашиването на пациент след операция е жизненоважна, но монотонна задача за медиците, често изисква от тях да повтарят еднакви прости движения над стотици пъти.

Но благодарение на съвместните усилия между Intel и Калифорнийския университет в Бъркли, утрешните хирурзи ще могат да се разтоварят от тази монотонна работа и да я поверят на роботи, пише Engadget.

Екипът на Университета в Бърли, ръководен от д-р Аджай Танвани, разработи полуконтролирана система за задълбочено обучение AI, наречена Motion2Vec. Тази система е предназначена за гледане на хирургични видеоклипове, извършвани от действителни лекари, детайлизиране на движенията на медика при зашиване (поставяне на игла, изваждане и отстраняване) и след това ги имитира с висока степен на точност.

„Има много привлекателност при ученето от визуални наблюдения, в сравнение с традиционните интерфейси за учене по статичен начин поради огромното количество информационно съдържание, налично в съществуващите видеоклипове", каза Танвани пред Engadget. Когато става дума за преподаване на роботи, една снимка, очевидно, струва хиляда думи.

„YouTube получава 500 часа нов материал всяка минута. Това е невероятно хранилище, набор от данни", добави д-р Кен Голдбърг, който ръководи лабораторията на Университета в Бъркли и съветва екипа на Tанвани в това проучване. „Всеки човек може да гледа почти всеки един от тези видеоклипове и да го осмисли, но в момента робот не може - те просто го виждат като поток от пиксели. Така че целта на тази работа е да опитате и да осмислите тези пиксели. Тоест да гледате видеоклипа, да го анализирате и ... да можете да сегментирате видеоклиповете в смислени последователности"