Емил Георгиев: Водата в Хасково е не само негодна, а вредна
Секция: ПОЛИТИКА
18 Юни 2020 16:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Емил Георгиев: Водата в Хасково е не само негодна, а вредна

На Хасково проблемът е алфа-частицита. Тя е 20 пъти над нормата

/КРОСС/ „Доказано през последните 3 години - питейната вода в Хасково не отговаря на изискванията за питейните води. В същото време, през последните 3 години, нито един от тримата депутати от ГЕРБ, подали сигнала до прокуратурата срещу Корнелия Нинова, не е мръднал пръста си, за да реши проблема с водата". Това заяви председателят на „Екогласност" Емил Георгиев пред БСТВ.

Той разказа, че през 2004 година, в качеството си на представител на Федерацията на потребителите, е спряно водоподаването от язовир Тракиец заради огромното съдържание на манган, което по думите му е било прикривано с години.

„В качеството си на представител на Федерацията на потребителите, алармирам от три години, че водата не само е негодна, тя е вредна. Никой не си прави труда да изследва какво друго има във водата, освен уран", подчерта още Георгиев. Той показа и официална справка, в която се казва, че Хасково е на първо място в България по ракови заболявания: „Никой не си даде труда да каже защо."

„На Хасково проблемът е алфа-частицита. Тя е достигнала 20 пъти над нормата. Това е геноцид", категоричен е той. Георгиев показа официален отговор на Министерството на здравеопазването и Регионалната инспекция, в който се казва, че само 3 броя проби са направени за качествата на водата през 2019 година, като всички показват в пъти по-голяма алфа активност.
„Още утре аз ще поискам нова официална справка за всички проби на водата досега, защото съм убеден, че водата на Хасково не е с подходящо качество", заключи Емил Георгиев.