Четвърт век "Син флаг" се вее на плажовете в България
Секция: Туризъм
18 Юни 2020 16:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Четвърт век "Син флаг" се вее на плажовете в България

/КРОСС/ Четвърт век, от както първият „Син флаг" се развява на български плаж, се навършат тази година. България е и първата страна от соцлагера, която е приета в международната организация, чиято основна задача е да отличава чистите плажове и яхтени пристанища. "Синият флаг" е ориентир за туристите за еднакво качество навсякъде по света.

Изискванията на големите туроператори стават причина за основаването на движението „Син флаг" у нас, разказва експерт на движението и еколог на курортен комплекс „Слънчев бряг" инженер Николина Манчева. Немските „ТУИ" и „Некерман" се обръщат с писма към Комитета по туризъм, в които посочват, че ако България държи да заеме достойно място в международния морски туризъм, трябва да се включи в кампанията „Син флаг", ръководена от Европейската фондация за европейско образование със седалище Копенхаген. Първата стъпка е създаването на национална организация.

Началото не е лесно. 1 200 писма са изпратени до директори на туристически комплекси, кметове на морски общини, еколози, представители на научни организации. Изготвен е устав, за който основната заслуга е на Апостол Апостолов, тогава директор "Екология" в община Бургас. Той е избран за секретар на движението. Историческото учредително събрание е в залата на бар-вариете в Слънчев бряг. Инициатор е инженер Симеон Мицов, един от създателите на курорта Слънчев бряг, дългогодишен ръководител на лесопарк Несебър-Слънчев бряг и директор на "Капитално строителство и околна среда". Той е избран за председател. Датата е 26 юни 1993 година. В офис на движението се превръща оранжерията на Слънчев бряг. В инициативата се включват курортите „Слънчев бряг", „Русалка", „Златни пясъци", „Ривиера" и „Албена".

Септември същата година у нас пристига Аксел Байер, изпълнителен директор на Немското общество за опзване на околната среда. Показани са му наши плажове. Обиколката на 6 км ивица в Слънчев бряг става със скутер. За получаването на истински „Син флаг" обаче е необходимо 5- годишно стажуване. Страната ни покрива критериите и е поканена три години по-рано в конкурса. През март 1995 година седем българска плажа кандидатстват за екоотличието. В същото време Гърция има 176 флага, отдавна членове са Испания и Франция.„Син флаг" е присъден само на Слънчев бряг. Церемонията е на 4 юли 1995 година. Голямото синьо знаме със знака на кампанията, пилотно за България, се развява на плажа в курорта.Покрити са множество критерии, а документацията по тях е обемиста, припомня инженер Манчева. Стриктна е работата при вземането на проби от морската вода, Слънчев бряг използва станцията на НИМХ в Бургас. Освен анализи на водата, чиято тежест е най-голяма, се вземат проби от въздуха по 4 показателя. Измерван е и радиационния фон. Данните се поместват на табло до синия флаг на плажа. Сключени са договори с Институтите по гората и по ботаника към БАН. Кандидатурата на Слънчев бряг изпъква сред другите ивици заради работата, свързана с екологичното образование на подрастващите. Това и до днес е приоритет в дейността на организацията.