Зловещ експеримент: Педофили са ставали приемни бащи в Берлин
Секция: Коментари
19 Юни 2020 07:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зловещ експеримент: Педофили са ставали приемни бащи в Берлин

/КРОСС/ Това прилича на сценарий за психотрилър, но за съжаление е тъжна действителност: дълги години германският професор Хелмут Кентлер е ръководел един зловещ експеримент. Със съдействието на различни служби в Берлин педофили са ставали приемни бащи на деца и младежи, които са били изоставени от родителите си. Проектът започва в края на 1960-те години и продължава повече от три десетилетия. Познат е под името "експериментът Кентлер", пишат от "Дойче веле".

"Педофилите са особено подходящи за приемни бащи"

Проф. Хелмут Кентлер вече не е сред живите. Той умира през 2008 г. Бил е убеден, че "сексуалните контакти между деца и възрастни не са вредни", както и че педофилите са особено подходящи за приемни бащи.
Дълги години никой не поставял под съмнение "експеримента Кентлер". На пръв поглед всичко изглеждало добре: децата вече не били на улицата и не трябвало да живеят в специализирани домове. Затова пък педофилите вече можели да им посягат у дома.

Разплитането на скандала започва преди няколко години: когато част от жертвите нарушават мълчанието си. След като е изровена архивна документация, Берлинският сенат възлага на университета в Хилдесхайм да проучи щателно случая. Неговият заключителен доклад хвърля тежки обвинения: там се говори за "провал на службите за подпомагане на децата и младежите", както и за съществуването на толерирана, подкрепяна и легитимирана от държавата педофилска мрежа.
Поименно в доклада се назовават следните институции: Педагогическият център в Берлин, Институтът "Макс Планк" за изследване на образованието, Свободният университет Берлин и Педагогическият семинар в Гьотинген. Освен това е установено сътрудничество по проекта между Педагогическия център в Берлин, където е работел Кентлер, и едно специализирано педагогическо училище, т.нар. Оденвалдшуле в провинция Хесен, което през 2015 г. беше закрито след огромен скандал със сексуални издевателства над ученици.

Деца и младежи са били давани на регистрирани педофили от края на 1960-те чак до 2003 г. Според представения сега заключителен доклад, служители в отговорните институции са били част от тази мрежа.

Ще има ли обезщетение за жертвите?

През шейсетте и седемдесетте години на миналия век Хелмут Кентлер (1928-2008) е бил ръководител на отдел в Педагогическия център в Берлин, а след това е работел като професор по социална педагогика към Техническия университет в Хановер.
Първият доклад за "експеримента Кентлер" беше представен още през 2016 г. от Института за демократични изследвания в Гьотинген. В заключенията си авторите тогава обвиниха служителите, отговарящи за образованието в берлинския Сенат, в липса на воля за съдействие в разследването. И сегашният доклад съдържа препоръка за продължаване на разплитането на скандала.

Що се отнася до жертвите, двама от засегнатите поискаха обезщетение от властите в берлинския район Темпелхоф-Шьонеберг. Юридически казусът е с изтекла давност. Миналия март говорителка на Сената в Берлин обяви, че се работи за "постигането на решение, което да е в интерес на всички засегнати".